Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 8. 2017,
11.22

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

Srbija Beograd trgovina IKEA

Četrtek, 10. 8. 2017, 11.22

6 let, 8 mesecev

Ikea 400. trgovino odprla v Beogradu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Ikea | Foto Reuters

Foto: Reuters

Švedski pohištveni velikan Ikea je  v Beogradu po 25 letih znova odprl svojo poslovalnico, ki bo kupcem na 33 tisoč kvadratnih metrih ponujala 9.500 izdelkov.

Beograjska trgovina je 400. Ikeina na svetu, Srbija pa je 49. država, kjer je priljubljena švedska veriga prisotna. Poslovalnico so v Beogradu odprli že leta 1991, a so jo zaradi razmer v državi po letu in pol zaprli.

Nova trgovina bo zagotovila 416 delovnih mest, odziv javnosti pa kaže na uspešno poslovanje. Po besedah generalnega direktorja Ikee za jugovzhodno Evropo Stefana Vanoverbeka bodo cene v beograjski trgovini nižje kot drugod v regiji, družba pa glede na rast kupne moči Srbov pričakuje dobre rezultate. Na voljo bo tudi spletna prodaja.

"Naša naložba v višini 70 milijonov evrov je začetek naše dolgoročne zaveze Srbiji in veselimo se nadaljnjega širjenja poslovanja," pa je dejal Vladislav Laili, direktor za nepremičnine in razvoj Ikee v jugovzhodni Evropi.

Investicija je uživala veliko podporo srbske vlade, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je Ikein prihod označil za dokaz, da je Srbija na pravi poti. "Srbija danes ne živi desetkrat bolje kot včeraj, a kjer se pojavi Ikea, to pomeni, da gre za dostojno državo; ena od 49, kjer se Ikea nahaja in posluje," je dejal. Dodal je, da je to dokaz, da je Srbija na pravi poti in se spreminja.

Ikea je po Vučićevih besedah simbol drugačnega razmišljanja in življenja, v gospodarstvo pa vnaša dodatno konkurenco, ki bo pomagala odpraviti miselnost, da je lažje počakati, da nekdo drug delo opravi namesto tebe.

 

Ikeo pričakuje tudi Slovenija. Agencija za okolje (Arso) ji je po prvomajskih praznikih izdala okoljevarstveno soglasje. Ob njegovi pravnomočnosti bo Ikea korak bližje gradbenemu dovoljenju in začetku gradnje v ljubljanskem BTC.

Ob robu današnjega odprtja so v Ikei po poročanju Radia Slovenija pojasnili, da mora Ljubljana zdaj rešiti nekatera administrativna vprašanja, recimo glede infrastrukture. Razpisni postopek je že končan, kdaj bodo razkrili izbrana podjetja za gradnjo, pa niso navedli.

Ko bodo zbrali vsa dovoljenja, bo do odprtja minilo približno eno leto. Gradnja Ikeine trgovine v BTC naj bi po dozdajšnjih podatkih trajala 17 mesecev, trgovina pa se bo raztezala na približno 30 tisoč kvadratnih metrih. Zaposlila naj bi 300 ljudi.
Ne spreglejte