Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 9. 2024,
22.19

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
S.Nepremičnine solastništvo nepremičnine Pravnik na dlani Pravni nasvet Pravni nasvet

Natisni članek

Nedelja, 1. 9. 2024, 22.19

2 uri, 1 minuta

Pravni nasvet

Hiša je potrebna obnove. Lahko solastnike prisilimo v sodelovanje? #pravni nasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
stara hiša dediščina | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Podedovala sem polovico hiše in parcele ter postala solastnica s teto in stricem. Za hišo je 40 let skrbel moj oče. Obnovil je streho, kanalizacijo, kosil travo ... V hiši, ki je družinska dediščina, sicer ne živi nihče. Zdaj je spet potrebna obnove (menjava strehe), a teta in stric pri tem nočeta sodelovati. Ali ju lahko, če sama plačam obnovo strehe, izterjam za sorazmerno plačilo v višini njunega lastniškega deleža, ker zanemarjata skupno lastnino? Barbara B. 

Pravnik na dlani svetuje:

Solastnino in razmerja med solastniki ureja stvarnopravni zakonik (SPZ) od 65. člena dalje. Solastnina je opredeljena tako, da ima več oseb solastninsko pravico na nerazdeljeni stvari (solastniki), če je delež vsakega izmed njih določen v sorazmerju s celoto (idealni delež) ali v višini procentualno (65. člen SPZ). Vaš delež je polovica nepremičnine. 

Naslednja člena, 66. in 67. člen SPZ, določata upravičenje solastnika in upravljanje s stvarjo. V vašem primeru je pomemben predvsem 67. člen – upravljanje s stvarjo, ki določa, da solastniki za redno upravljanje potrebujejo soglasje.

nasad oljk
Novice Brata bi prepričal v prodajo deleža oljčnika. Kaj je možno? #pravni nasvet

V redno upravljanje sodijo tudi posegi, potrebni za vzdrževanje hiše (drugi odstavek). Četrti odstavek določa, da če se solastniki v primerih iz drugega odstavka tega člena ne morejo sporazumeti, posel pa je nujen za redno vzdrževanje stvari, o tem na predlog solastnika odloči sodišče v nepravdnem postopku. 

V vašem primeru to pomeni, da če se zaradi slabe strehe dela škoda, lahko ukrepate tudi sami in streho popravite ali jo celo zamenjate. 

stara hiša dediščina
Novice Solastniki podedovane parcele so mrtvi nekje v tujini. Kaj zdaj? #pravni nasvet

Po posegu boste morali zoper oba solastnika vložiti ustrezno tožbo – predlog v nepravdnem postopku, in zahtevati ali plačilo njunega deleža popravila v skladu z deležem njunega solastništva ali povečanje vašega deleža v skupnem sorazmerju deležev.

Če bi se solastnika strinjala, lahko naredite tudi ustrezen notarski sporazum za povečanje solastniških deležev. 

V primeru nestrinjanja solastnikov (tete in strica) torej lahko vložite ustrezen predlog na nepravdnem oddelku pristojnega sodišča. To je sodišče, na področju katerega leži nepremičnina. Kakšen predlog lahko vložite, smo vam obrazložili prej v tem prispevku. V vsakem primeru je najprimernejši sporazum, ki bo pomenil krajšo pot in manjše stroške. Sporazum mora biti sklenjen v notarski obliki. 

dvigalo
Novice Ali morajo škodo zaradi objestnosti res kriti vsi stanovalci? #pravni nasvet
parkirišče
Novice Odkupil bi manjši delež parkirišča. A se lastnik sploh ne odziva. #pravni nasvet

Ne spreglejte