Četrtek,
11. 7. 2013,
15.10

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2013, 15.10

7 let, 8 mesecev

Gorenje v Valjevu odprlo drugo tovarno hladilnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje je v torek v Valjevu odprl svojo drugo tovarno hladilno-zamrzovalnih aparatov v tem mestu. Redna proizvodnja v tovarni sicer že poteka od februarja letos.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na odprtju dejal, da gre za pomemben dan za Gorenje, saj nova tovarna in uspešen zagon proizvodnje v njej dokazujeta, da podjetje izpolnjuje zastavljeno strategijo.

Naložba vredna 21 milijonov evrov Vrednost naložbe, ki se je začela lani, pa je znašala 21 milijonov evrov, so sporočili iz Gorenja. Izgradnja nove tovarne hladilnikov v Valjevu je del strateškega prestrukturiranja proizvodnih lokacij, ki ga Gorenje izvaja od lani in bo končano letos jeseni. V okviru teh aktivnosti je Gorenje preselilo proizvodnjo kuhalnih aparatov iz Finske na Češko, proizvodnjo samostojnih hladilnikov iz Velenja v Valjevo, proizvodnjo pralnih in sušilnih strojev iz Švedske v Velenje, v teku pa je še zadnji prenos proizvodnje, in sicer pomivalnih strojev s Švedske v Velenje. Polni učinki prestrukturiranja proizvodnje bodo vidni od leta 2014 naprej.

85 odstotkov hladilnikov bodo izvozili Gorenje načrtuje, da bo letos v obeh tovarnah v Valjevu skupaj proizvedlo približno 800.000 hladilnikov, od katerih bo kar 85 odstotkov namenjenih izvozu. Minister za finance in gospodarstvo Republike Srbije Mlađan Dinkić je v svojem govoru izpostavil, da je Gorenje sedmi največji izvoznik v Srbiji, ter poudaril, da mora Srbija z višjim izvozom končnih izdelkov izboljšati svoj ugled.

Premier Republike Srbije Ivica Dačić pa je izrazil zadovoljstvo, da je obseg zunanjetrgovinske menjave in gospodarskega sodelovanja med Srbijo in Slovenijo v vzponu in da je eden izmed nosilcev te rasti tudi Gorenje.