Ponedeljek,
26. 8. 2013,
7.11

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 7.11

7 let, 2 meseca

Gašpar Mišič si želi, da bi bila Bratuškova ponosna nanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kljub velikemu pritisku javnosti so nadzorniki Luke Koper za predsednika uprave imenovali člana PS Gašparja Gašparja Mišiča.

Novi predsednik uprave je napovedal, da se bo dela lotil takoj in bo pokazal, da so bili številni v zmoti o njem ter njegovih namenih in prepričanjih. Razočaran nad politiko se, kot pravi, vrača v gospodarstvo.

"Kot vsak, ki bi bil na tak način imenovan, sem tudi jaz hvaležen nadzornikom, tako tistim, ki so glasovali zame, kot tistim, ki so bili nekoliko zadržani. Mogoče je pa prav, da je to tako, v preteklosti so bili včasih nadzorniki in uprava preveč enotnega mnenja in potem niso delali v korist lastnikov, delničarjev," je dejal novi predsednik uprave Luke Koper. Ob tem dodaja, da si predvsem zaradi svoje politične izpostavljenosti ne želi prijateljev v nadzornem svetu, ampak korektne sodelavce in nadzornike, ki bodo poskrbeli, da bo uprava pravilno nadzorovana in usmerjana.

"Napadli so me z vseh strani" Poudarja, da so ga napadali z vseh možnih koncev, kar je po njegovem mnenju dokaz, da ni politični kandidat. "Nimam nobenega ozadja, niti v lastni stranki. To je moja osebna odločitev. Želim si, da bi bila tudi predsednica vlade ponosna name, kot člana stranke in nekdanjega državnega sekretarja," je povedal. Ob tem njene izjave o njegovem imenovanju, kot navaja, razume, saj da so jo napadli koalicijski partnerji.

"Imam priložnost, da se dokažem tako politiki kot vsem ostalim, da lahko tudi gospodarska družba v državni lasti dosega bistveno višje donose," je poudaril. Ob številnih očitkih pa je dejal, da ga "v času negativne kampanje" zoper njega nihče ni vprašal o programu in dodal, da je analiziral in nakazal na paralizo Luke Koper ter podal časovne okvirje in rešitve za konkretni položaj v Luki. Po njegovem mnenju se Luka Koper ne more razvijati, če se z razvojnimi načrti ne poistovetijo predvsem okoliški prebivalci.

Meni, da se Luka lahko razširi samo, če so povezave z zalednimi pristanišči urejene. Ob tem dodaja, da bomo iz krize izšli hitreje, če se bomo zavedali naravnih danosti, ki jih imamo, kot so morja in dobre geografske lege, ter če bomo investirali v razvoj logistike.

Odločilen je bil glas prvega nadzornika Devetčlanski nadzorni svet Luke Koper je po petih urah zasedanja vendarle izbral novega predsednika uprave. Za Gašpar Mišiča je glasovalo pet nadzornikov, štirje pa so bili proti. V medijih so zaokrožile informacije, da naj bi bil odločilni člen pri ustoličenju Gašparja Mišiča na čelo podjetja prvi nadzornik Dino Klobas. Poleg tega naj bi donedavni državni sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek dobil še podporo treh predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu in pa predstavnice koprske občine Sabine Mozetič.

Klobas je pojasnil, da je skušal dobiti širše soglasje, a ko je videl, da ga ni, se je v dobro podjetja odločil za podporo Gašparju Mišiču. Prepričan je namreč, da bi bilo nadaljnje odlašanje z imenovanjem prvega moža družbe škodljivo za upravljalca edinega slovenskega pristanišča.

V vrstah koalicije in vlade je medtem že završalo in slišati ostre besede je slišati z vseh strani. Omenja se tudi možnost sklica izredne skupščine Luke Koper, na kateri bi zamenjali nadzornike.

O možnosti, da večinski lastnik skliče izredno skupščino Luke, je Klobas povedal, da ima lastnik za kaj takega vso pravico. Nadzorniki so po njegovih besedah analizirali prednosti in slabosti vsakega kandidata in se na podlagi tega odločili za Mišiča.

Sicer je Klobas povedal, da imeli skupno štiri kandidate, pri čemer je vsak nadzornik lahko glasoval samo za enega kandidata. Nadzorniki so šli po vrsti in ko so prišli do imena Gašparja Gašparja Mišiča, je ta dobil potrebno podporo. Mišič je bil sicer drugi kandidat po vrsti, je navedel Klobas. "Mi smo obravnavali vse kandidate z istimi parametri in ko smo ugotovili, da ima gospod Gašpar Gašpar Mišič največ možnosti, smo se potem zanj odločili," je še povedal.

"V zameno za glas nisem dobil obljub" Tega, kdaj bo Mišič nastopil mandat, sicer danes še niso dorekli. Najprej bo potrebno opraviti primopredajo med Brankom in Mišičem, ta pa bi moral praviloma prevzeti posle 7. septembra, je dodal Klobas.

Predsednik nadzornega sveta je ob tem poudaril, da je Mišič že na intervjuju z nadzorniki povedal, da v kolikor ne bo dosegel rezultatov, ki si jih bodo skupaj zastavili, ga lahko nadzorni svet "odmakne brez odpravnine, in to bo šlo tudi v pogodbo". Čeprav tega še niso dorekli, bi bil nek "pravi rok" za tovrstno oceno 90 dni, je ocenil Klobas.

Klobas je tudi zatrdil, da v zameno za svoj glas ni dobil nikakršnih obljub.

"Odločitve je treba spoštovati" Dosedanji predsednik uprave Bojan Brank pa je poudaril, da je odločitve nadzornega sveta treba spoštovati. Med drugim se je sicer zahvalil "tistim štirim" nadzornikom, ki so, kot je sam razumel dogajanje na nadzornem svetu, "videli v kompetencah in pa v izkušnjah morda tisti kriterij, ki naj bi bil prevladujoč".

Brank je sicer poudaril, da "Luka Koper ni orkestrirala nobenih napadov v preteklem tednu oz. v preteklih 10 dneh". Glede Mišiča je ponovil, da je Mišiču potrebno dati priznanje, "ker je na podjetniškem področju veliko dosegel".