Petek,
8. 11. 2013,
18.39

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 8. 11. 2013, 18.39

7 let, 8 mesecev

Fitch z negativnimi napovedmi ohranja boniteto Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Bonitetna agencija Fitch je potrdila bonitetno oceno Slovenije na BBB-plus, a z negativnimi napovedmi. Enako boniteto, torej BBB-plus, ohranjajo tudi za državne obveznice.

Agencija med tveganji, zaradi katerih so napovedi po njeni oceni negativne, navaja negotovosti glede stroškov in časovnice bančne sanacije – ta naj bi, kot pravijo, stala še 4,6 milijarde evrov – ter vztrajno recesijo, za letos Sloveniji napovedujejo 2,4-odstotni upad BDP, za prihodnje leto še dodatnih 0,6 odstotka, šele nato sledi šibko okrevanje, pišejo Finance. Skrbijo jih šibko domače povpraševanje, zadolženost podjetij, ki je med največjimi v Evropi, stanje javnih financ. Agencija sicer meni, da Slovenija ohranja dostop do finančnih trgov, a ne izključuje potrebe po prošnji za finančno pomoč v prihodnosti.

Agencija petim evrskim državam ohranja trojni A, najvišjo boniteto. To so Nemčija, Avstrija, Nizozemska, Finska in Luksemburg. Enako oceno kot Slovenija, BBB+, imata Irska in Italija, stopnjo nižje (BBB) pa je Španija. Estonija in Slovaška, katerih gospodarstvi pogosto primerjamo s slovenskim, imata tri stopnje višjo boniteto A+.