Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 2. 2012,
7.30

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 2. 2012, 7.30

7 let, 2 meseca

Evropski parlament tudi o rezultatih vrha EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanci Evropskega parlamenta se bodo na dvodnevnem mini plenarnem zasedanju v Bruslju med drugim posvetili rezultatom ponedeljkovega zasedanja voditeljev držav in vlad EU.

Pričakovati je, da bodo znova kritični zaradi prevelikega poudarka na varčevanju in premajhne vloge parlamenta pri kriznem upravljanju v območju evra.

Le izrek o fiskalnem paktu Parlament medvladne pogodbe o fiskalnem paktu, o kateri so se v ponedeljek dogovorili voditelji in ji bo zaenkrat pristopilo 25 članic, ne bo ratificiral, temveč se bo o njej le izrekel.

Pri trenutnem kriznem upravljanju v EU ima edina neposredno voljena institucija EU nekaj jasnih zahtev, na primer da je treba dati več poudarka ukrepom za rast in zaposlovanje, saj zgolj varčevanje, čeprav nujno in neizogibno, ni prava pot.

Parlament želi večji poudarek na ukrepih za rast v medvladni pogodbi Parlament želi večji poudarek na ukrepih za rast tudi v medvladni pogodbi, a zadnji osnutek vsebuje le besedilo, da bodo morale pogodbenice zasledovati cilje za spodbujanje konkurenčnosti, zaposlovanja, vzdržnih javnih financ in krepitve finančne stabilnosti.

So pa voditelji v ponedeljek sprejeli posebno izjavo o krepitvi rasti in spodbujanju zaposlovanja, še posebej med mladimi. Ta vsebuje kratkoročne ukrepe na treh prednostnih področjih.

Želja po sodelovanju na vrhovih držav s skupno valuto in na pogovorih o pogodbi Parlament želi polno sodelovati na vrhovih držav s skupno evropsko valuto in biti polno vpet v pogovore o pogodbi. Slednjega po dosedanjih izkušnjah ni moč reči, pogodba pa glede evrskih vrhov predvideva le, da bo lahko predsednik Evropskega parlamenta povabljen, da "nastopi" na zasedanju voditeljev.

Večinska podpora davku na finančne transakcije in skupnim evrskim obveznicam Poslanci že dlje časa tudi večinsko podpirajo uvedbo davka na finančne transakcije in skupnih evrskih obveznic. Medtem ko se vse bolj zdi, da bodo prvega uvedle zgolj članice območja evra, pa bo pot do skupnih obveznic še trnova, saj jim najmočneje nasprotuje Nemčija.

Odziv na "obveznice za stabilnost"? Parlamentarci bodo od Evropske komisije skušali izvedeti, kakšen je bil odziv članic na njene predloge glede uvedbe skupnih evropskih obveznic, ki jih v Bruslju imenujejo "obveznice za stabilnost". Te bi uvedli le ob bistveni krepitvi fiskalne discipline.

Ne spreglejte