Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
12.06

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eurostat BDP

Sreda, 13. 5. 2015, 12.06

3 leta, 1 mesec

EU raste, dobri obeti tudi za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Območje evra po podatkih Eurostata v prvem četrtletju beleži enoodstotno gospodarsko rast, v celotni Evropski uniji pa se je BDP zvišal za 1,4 odstotka.

Evropski statistični urad (Eurostat) je danes objavil podatke o gibanju sezonsko prilagojenega bruto domačega proizvoda v državah članicah v prvem četrtletju letošnjega leta.

Ta se je glede na prvo četrtletje lanskega leta v območju evra zvišal za en odstotek oziroma 1,4 odstotka v 28 državah članicah Evropske unije (EU28). Eurostat rast BDP v Evropski uniji primerja tudi z rastjo v ZDA, kjer je to zvišanje znašalo tri odstotke.

Glede na predhodno četrtletje je BDP v območju evra in EU28 zrastel za 0,4 odstotka.

Podatki za Slovenijo za prvo četrtletje letošnjega leta niso na voljo, se je pa BDP glede na prvo četrtletje lanskega leta po državah članicah najbolj zvišal v Romuniji (4,2 odstotka), na Madžarskem (3,1 odstotka) in na Slovaškem (2,9 odstotka). Po podatkih, ki so na voljo, sta se najslabše odrezali Finska – BDP je padel za 0,1 odstotka – in Italija, kjer se ni spremenil.

UMAR: Dobri obeti za Slovenijo Danes je svoje ugotovitve glede Slovenije predstavil tudi Urad za makroekonomske analize in razvoj (UMAR): "Kratkoročni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji kažejo na postopno krepitev domače potrošnje, ohranjajo pa se tudi pozitivni obeti glede izvoza. Pozitivni ostajajo tudi trendi na trgu dela, kjer še naprej narašča število delovno aktivnih, število registriranih brezposelnih pa se zmanjšuje. V bančnem sistemu se kakovost bančnih terjatev postopno izboljšuje," so zapisali v sporočilu.

"Po rasti v lanskem letu je realni obseg izvoza blaga v prvih dveh mesecih ostal na doseženi ravni, pozitivni pa ostajajo tudi obeti za prihodnje mesece," poudarjajo na UMAR. V evidenci brezposelnih je bilo konec aprila prijavljenih sedem odstotkov manj ljudi kot aprila lani.

Po upočasnitvi rasti v zadnjih mesecih se je povprečna bruto plača na zaposlenega februarja nekoliko znižala (0,2 odstotka). K temu je največ prispeval padec plač v javnem sektorju, predvsem v javnih družbah.

Ne spreglejte