Sreda,
30. 5. 2012,
16.08

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 30. 5. 2012, 16.08

7 let, 2 meseca

ECB: Članice EU brez evra še niso pripravljene na prevzem skupne valute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Članice EU, ki zaenkrat še niso prevzele evra, še niso pripravljene na prevzem skupne evropske valute, v danes objavljenem konvergenčnem poročilu ugotavlja Evropska centralna banka (ECB).

V luči trenutnih težav v evrskem območju pa osem članic unije, ki so zavezane prevzemu skupne valute, niti ne kaže vneme za tak korak.

Pri nekaterih članicah previsoka inflacija Konvergenčno poročilo ocenjuje napredek, ki so ga Bolgarija, Češka, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija in Švedska dosegli na poti k evru, osrednja denarna ustanova območja evra pa ga pripravi vsaj enkrat na dve leti.

Na področju inflacije so po ugotovitvah ECB v obdobju od aprila lani do marca letos le Bolgarija, Češka in Švedska zabeležile 12-mesečno povprečno stopnjo inflacijo pod izračunano referenčno vrednostjo. V ostalih petih članicah pa je bila precej nad to ravnjo.

Vse države skupine razen Švedske v postopku zaradi presežnega primankljaja Referenčna vrednost je znašala 3,1 odstotka, izračunana pa je bila s prištetjem 1,5 odstotne točke k povprečju stopnje inflacije na Švedskem (1,3 odstotka), Irskem (1,4 odstotka) in v Sloveniji (2,1 odstotka). Te države so imele najnižje stopnje inflacije v EU v omenjenem obdobju.

Na področju javnofinančnih razmer v Frankfurtu poudarjajo, da so prav vse države razen Švedske trenutno v postopku zaradi presežnega primanjkljaja.

ECB pravi, da so Bolgarija, Švedska in zaradi enkratnih ukrepov tudi Madžarska lani zabeležile raven javnofinančnega primanjkljaja na ali pod mejo treh odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Druge države pa so imele primanjkljaj nad to ravnjo, čeprav se je ta zniževal.

Z dolgom nečlanice območja evra nimajo težav Z dolgom nečlanice območja evra nimajo težav. Njegova višina je bila razen na Madžarskem lani v vseh državah pod referenčno vrednostjo 60 odstotkov BDP.

V mehanizmu fiksnih in nepreklicnih deviznih tečajev valut članic do skupne evropske valute (ERM II) trenutno sodelujeta zgolj Latvija in Litva, medtem ko ostale države še ohranjajo prožnost tečajne politike.

Naslednji pogoj za prevzem evra je višina dolgoročnih obrestnih mer. Referenčna vrednost je pri tem kriteriju v omenjenem obdobju znašala 5,8 odstotka.

V obdobju od aprila lani do marca letos so bile dolgoročne obrestne mere šestih od osmih pregledanih držav (Bolgarije, Češke, Latvije, Litve, Poljske in Švedske) na ravni referenčne vrednosti ali pod njo. Donosnost državnih obveznic je bila nad referenčno vrednostjo samo na Madžarskem in v Romuniji.

Zadnji kriterij za prevzem skupne valute je ustreznost pravnega okvira, predvsem glede neodvisnosti centralne banke. Ta v nobeni od osmih pregledanih držav še ni v celoti združljiv z vsemi zahtevami za uvedbo evra.

Izjemi Velika Britanija in Danska Poleg omenjenih držav evra nista prevzeli še Velika Britanija in Danska, ki pa sta si zagotovili pravno izvzetje od obveznosti vstopa v območje skupne valute. Druge države naj bi postopno evro prevzele, Švedska pa kljub izpolnjevanju večine pogojev namerno ne vstopi v ERM II.

V luči trenutnih težav in institucionalnih sprememb v območju evra pa večina novih članic EU iz srednje in vzhodne Evrope predvsem čaka in ne kaže pretirane vneme za hiter prevzem skupne valute.