Petek,
21. 1. 2011,
10.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 21. 1. 2011, 10.39

7 let, 2 meseca

Durs pričakuje uspešno izvedbo projekta horizontalnega monitoringa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Davčni upravi RS (Durs) pričakujejo, da se bo pilotni projekt horizontalnega monitoringa izkazal za uspešnega.

Direktorica Mojca Centa Debeljak je tako na današnji davčni konferenci v Rogaški Slatini izrazila pričakovanje, da se bo poglobljeno sodelovanje razširilo še na ostale davčne zavezance, ki bodo izpolnjevali določene pogoje. Kot je pojasnila Debeljakova, pripravljajo tudi predloge za spremembo zakonodaje, kot nadgradnjo sodelovanja davčne uprave, davčnih posrednikov in davčnih zavezancev pa želijo v prihodnosti ob podpori domačih strokovnjakov določiti davčne standarde oz. priporočila.

"Spreminjamo tudi davčno upravo"

Ne glede na izzive, ki so še pred nami, pa lahko zaključimo, da so se ključne predpostavke horizontalnega monitoringa, torej transparentnost, zaupanje in razumevanje, v Sloveniji potrdile kot potrebne in se nakazujejo kot pravilna smer razvoja slovenske davčne uprave, saj s horizontalnim monitoringom ne spreminjamo samo našega odnosa do davčnih zavezancev in načinov sodelovanja, ampak spreminjamo tudi davčno upravo, predvsem z vplivanjem na davčni sistem, davčno okolje in davčno kulturo," je dejala Debeljakova.

Spomnila je, da so na davčni upravi v začetku leta 2010 začeli s prvimi aktivnostmi za uvedbo pilotnega projekta horizontalnega monitoringa, do konca leta pa je bilo z velikimi davčnimi zavezanci podpisanih že 15 dogovorov o sodelovanju, v katerih obe strani izražata pripravljenost, da se vzpostavi sodelovanje, ki temelji na transparentnosti, razumevanju in zaupanju.

Vzpostavitev notranjih kontrol za obvladovanje davčnih tveganj

Omenjeni pilotni projekt bo trajal dve leti, z njim pa davčna uprava želi prispevati k izboljšanju odnosov s tistimi davčnimi zavezanci, ki so pripravljeni prostovoljno izpolnjevati svoje davčne obveznosti. Ti se s podpisom dogovora o sodelovanju zavežejo, da bodo davčno upravo obveščali o okoliščinah svojega poslovanja, iz katerega bi lahko izhajalo davčno tveganje. Aktivnost davčnega organa pa bi bila osredotočena na zavzemanje stališč glede uporabe veljavnih predpisov in preverjanje notranjih kontrol zavezanca, s katerimi zavezanec zagotavlja izpolnjevanje zakonsko določenih davčnih obveznosti.

Na 11. davčni konferenci, ki se je začela v četrtek, je spregovoril tudi direktor Slovenskega inštituta za revizijo Marjan Odar, ki je v ospredje postavil vzpostavitev notranjih kontrol za obvladovanje davčnih tveganj. Po njegovih besedah si brez preizkušanja notranjega kontroliranja in notranjih kontrol ni mogoče zamisliti sodobnega obvladovanja ter spremljanja poslovanja podjetja in s tem zagotavljanja pravilnih, točnih in pravočasnih podatkov tako za poslovne potrebe podjetja kot tudi za pravočasen obračun in plačevanje davkov in drugih dajatev.