Ponedeljek,
10. 1. 2011,
14.08

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 1. 2011, 14.08

7 let, 6 mesecev

Člani Vzajemne februarja o spremembah statuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vzajemna je za februar sklicala skupščino, na kateri bodo njeni člani odločali o spremembah statuta, ki bodo šle v smeri takšne sestave skupščine, da bodo enakomerno zastopane vse starostne skupine.

Vzajemna je vse od ustanovitve deležna kritik, da njena skupščina ni ustrezno sestavljena, je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik uprave Vzajemne Dušan Kidrič. Prav v vzajemnih družbah, ki imajo medgeneracijsko sodelovanje, pa je enakomerna in enakopravna zastopanost vseh starostnih skupin najbolj pomembna, je dodal. Skupščina mora biti oblikovana do 23. oktobra Da mora Vzajemna kot edina vzajemna zavarovalnica v Sloveniji preoblikovati svojo skupščino tako, da bo odražala tudi starostno strukturo svojih članov, zahteva oktobra lani prenovljeni zakon o zavarovalništvu. Nova skupščina se mora oblikovati v letu dni po uveljavitvi novele zakona, torej do letošnjega 23. oktobra, je pojasnil Kidrič.

O spremembi statuta na skupščini 9. februarja Vzajemna je tako za 9. februar na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani sklicala skupščino, na kateri bodo člani odločali o spremembah statuta in o pravilniku o volitvah. Na njej bodo lahko sodelovali vsi zavarovanci - bodisi z lastno udeležbo bodisi s pooblastilom druge osebe.

Glasovi razporejeni v pet starostnih razredov Kot novost tokratne skupščine je Kidrič izpostavil dejstvo, da bodo glasovi že razporejeni v pet starostnih razredov: do starosti 35,5 leta, od 35,5 do 46 let, od 46 do 56,5 leta, od 56,5 do 70 let in nad 70 let. Glasovanje bo potekalo enako kot na dosedanjih skupščinah, a rezultat ne bo isti, je dejal Kidrič in pojasnil, da bo vsakemu razredu pri glasovanju ne glede na število zastopanih članov pripadal enak delež glasovalnih pravic, to je 20 odstotkov.

Pooblaščenci, ki bodo organizirano zbirali pooblastila za skupščino, morajo o zbiranju pooblastil obvestiti Vzajemno najkasneje do 18. januarja. Zbrana pooblastila bodo morali predložiti najpozneje do 1. februarja, zadnji dan za prijavo udeležbe na skupščini pa je 5. februar.

Nova skupščina bo imela 45 članov Po spremembi statuta bodo volitve v novo skupščino potekale od konca maja do predvidoma sredine junija. Nova skupščina bo imela 45 članov, ki bodo odražali starostno strukturo članstva, saj bodo razdeljeni v pet razredov. Te razrede bodo v Vzajemni oblikovali za vsake volitve posebej - tako, da bo v vsakem enako število članov. Konec lanskega decembra je imela Vzajemna 844.000 zavarovancev.

Kidrič je ugotovil, da je bilo na skoraj vseh skupščinah Vzajemne zastopanih nadpovprečno veliko članov v srednjih letih, medtem ko je bilo najstarejših članov zastopanih le malo. Na zadnji skupščini julija lani pa je bil položaj obrnjen; navzočih je bilo namreč kar približno osemkrat več starejših zavarovancev kot pa mlajših.

"Z novo ureditvijo bodo pridobili vsi" "Vzajemni ni nikoli uspelo zagotoviti v skupščini sorazmerne zastopanosti glede na starost članov," je dejal Kidrič. Z novo ureditvijo bodo po njegovih besedah pridobili vsi, namreč enakopravnost glede na članstvo.