David Kos

Torek,
1. 7. 2014,
15.12

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 7. 2014, 15.12

7 let, 2 meseca

Center energetskih rešitev od zdaj tudi na Hrvaškem

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zagrebu so danes odprli že drugi Center energetskih rešitev (Cer), ki uporabnikom energije ponuja celostne rešitve za izboljšanje energetske učinkovitosti.

Član uprave Petrola in predsednik gospodarsko interesnega združenja Cer Rok Vodnik je ob odprtju centra v nakupovalnem središču Westgate Shopping City poudaril, da je delovanje centra odgovor na težke gospodarske in socialne razmere, ki zahtevajo varčevanje in odgovorno upravljanje z energijo ob nenehni skrbi za okolje.

Cilj združenih podjetij je ponuditi več, kot lahko ponudijo posamezna podjetja Center na 1200 kvadratnih metrih uporabnikom ponuja rešitve za optimizacijo porabe energije, ki prinašajo znižanje stroškov elektrike in gretja. Med drugim predstavlja celostno ponudbo slovenskih podjetij in njihovih hrvaških partnerjev na področju energetike učinkovitosti, toplotne obnove stavb, varčevanja z energijo ter pri izdelavi in postavitvi toplotnih črpalk, sončnih ogrevalnih sistemov in drugih gradbenih elementov, potrebnih pri energetski prenovi objektov.

V centru so svoje moči za zdaj združile družbe Petrol, Knauf Insulation, Jelovica, Mik in Sloluks. Cilj teh podjetij je kupcem ponuditi več, kot jim lahko ponudijo posamezna podjetja. Ne zgolj posameznih izdelkov, ampak celostne rešitve, ki so prilagojene specifičnim potrebam posameznega kupca.

Ljubljanski Cer prispeval k odprtju tisoč delovnih mest Predsednik uprave Jelovice in podpredsednik združenja Cer Gregor Benčina je izrazil pričakovanje, da bo v prihodnjih mesecih v hrvaškem centru še več partnerjev. Spomnil je, da je ljubljanski center od leta 2012 uresničil več pomembnih investicij in odprl številna delovna mesta. V zadnjem letu ga je obiskalo okoli šest tisoč strank, z izvedbo delavnic pa so poskrbeli za prihranek energije v višini 12.000 MWh na leto.

"Model se je v Sloveniji izkazal kot zelo uspešen in je prispeval k odprtju približno tisoč novih delovnih mest," je dejal vodja direktorata za gospodarsko diplomacijo na slovenskem zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan. Ta meni, da je odprtje centra na Hrvaškem tudi velik uspeh slovenske gospodarske diplomacije.

Krepitev gospodarskega sodelovanja med državama "Center bo vsekakor okrepil gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Hrvaško ter energetsko učinkovitost na Hrvaškem," je ocenil Raščan. Dodal je, da si želijo nadaljevati sodelovanje s hrvaškimi kolegi ne le pri odpiranju podobnih centrov v drugih državah, temveč tudi na različnih gospodarskih območjih na tretjih trgih.

Po odprtju centra je sledilo omizje na temo potencialov in možnih rešitev za večjo energetsko učinkovitost na Hrvaškem, na kateri so poleg gostiteljev sodelovali tudi predstavniki hrvaškega ministrstva za gradbeništvo in prostorsko ureditev ter agencija za varstvo okolja.