David Kos

Sreda,
14. 1. 2015,
14.10

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 1. 2015, 14.10

7 let, 7 mesecev

Cena nafte rekordno nizko, kdo služi in kdo izgublja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Drastičen padec cen nafte se ne odraža le v nižjih stroških za gorivo, temveč tudi na gospodarstvih svetovnih sil. Katere države so največje zmagovalke in katere največje poraženke?

Slovenija je glede nižjih stroškov goriva izjema, saj je še edina država EU, kjer cene naftnih derivatov regulira država. Potrošniki zato v svojih denarnicah niso občutili večjih prihrankov, a tudi to se bo moralo slej ko prej spremeniti.

Po pisanju časopisa Wall Street Journal ima Slovenija od zadnjega znižanja cen nafte pozitivne učinke v višini 1,4 odstotka BDP, medtem ko v Banki Slovenije (BS) ocenjujejo, da bi bil lahko BDP letos v primeru vztrajanja nizkih cen realno višji za 0,3 do 0,5 odstotka.

Velja sicer, da se učinki nižjih cen nafte pokažejo šele po daljšem časovnem obdobju, navadno v letu ali dveh od začetnega šoka. Glede na to, da se je močnejši trend padanja cen nafte začel v sredini leta 2014, se zato učinki tega po ocenah BS še niso v večji meri odrazili v bruto domačem proizvodu (BDP). Vpliv na BDP v zadnjem lanskem četrtletju pa v Banki Slovenije ocenjujejo kot razmeroma majhen, k rasti naj bi padanje cen nafte prispevalo okoli 0,1 odstotne točke.

Cene nafte pri šestletnem dnu Svetovne cene nafte so zaradi povečane proizvodnje in šibkejšega svetovnega povpraševanja v zadnjega pol leta izgubile več kot polovico svoje vrednosti. Potem ko se je cena surove nafte brent še sredi lanskega leta gibala nad 110 dolarji (93 evrov) za 159-litrski sod, je bil ta včeraj vreden le še 46 dolarjev (39 evrov), kar je najnižja vrednost od aprila 2009.

To je dobra novica za države, ki uvažajo nafto, ne pa tudi za države izvoznice, te so na račun pocenitve utrpele znaten padec proračunskih prihodkov in se znašle v resnih težavah. Katere države so največje zmagovalke in katere največje poraženke?

Zmagovalci Indija za svoje potrebe uvozi 75 odstotkov nafte. Nižje cene prispevajo k stabilizaciji državnih financ, saj vladi omogočajo dvig davkov na naftne derivate.

Japonska nafto skoraj v celoti uvaža. Predhodno visoke cene energije so državi sicer pomagale pri ohranjanju visoke inflacije, kar je bilo v središču vladnih načrtov za ponovno oživitev opešanega japonskega gospodarstva. To je že tretjič v štirih letih padlo v recesijo.

Tudi Združene države Amerike so ene izmed velikih zmagovalk naftne cenovne vojne. Padanje cen bencina pomeni več denarja v žepih več sto milijonov potrošnikov. S skokovitim pridobivanjem nafte iz skrilavca načrpajo največ nafte v zadnjih 30 letih – za 70 odstotkov več v zadnjih petih letih – in so lani pokrile 90 odstotkov lastnih potreb po nafti. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da je pridobivanje nafte iz skrilavca občutno dražje od tradicionalnih metod črpanja nafte v arabskih državah. Pri tem se sprašujejo, koliko časa bodo ZDA še lahko vzdržale pri globalno nizkih cenah črnega zlata.

Velika Britanija vidi bolj mešano sliko. Mesto Aberdeen, servisno središče za britanska naftna črpališča v Severnem morju, je sicer nekoliko prizadeto, a je preostanek Kraljestva pridobil toliko več. Nižje cene nafte so inflacijo potisnile na 12-letno dno, cena bencina pa bi lahko v prihodnjih mesecih padla pod en britanski funt (1,26 evra) za liter.

Poraženci Rusija je ena največjih svetovnih izvoznic nafte. Putinov model gospodarske rasti v državi, ki je temeljil na ustvarjanju velikih dobičkov od prodaje nafte in plina, po uvedbi gospodarskih sankcij EU in ZDA ni več vzdržen. Nizke cene nafte so močno prizadele rusko gospodarstvo, vrednost rublja se je od začetka leta prepolovila, kar je privedlo do dramatičnega zvišanja obrestnih mer.

Venezuela je ena izmed velikih poraženk cenovne vojne, kjer nafta predstavlja 96 odstotkov vsega izvoza v državi. Ekonomisti so izračunali, da je država za vsak dolar nižjo ceno nafte ob 700 milijonov dolarjev (570 milijonov evrov).

Savdska Arabija je največja svetovna izvoznica nafte in najvplivnejši član OPEC. Ta bo po napovedih analitikov pri trenutnih proizvodnih kvotah vztrajala vsaj do junija. Zaradi ogromnih finančnih rezerv ji tudi nižje cene nafte ne morejo do živega. Preživijo lahko bistveno dlje od drugih držav z nafto. Morda ji nižje cene celo ustrezajo, saj bi lahko pod vprašaj postavilo smiselnost ameriškega načina pridobivanja nafte iz skrilavca.