Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
18.09

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NKBM Abanka Evropska komisija privatizacija

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 18.09

7 let, 2 meseca

Bruselj ne bo popuščal pritiskom Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija želi zmehčati roke v bančnih priporočilih Evropske komisije. Viri pri EU so povedali, da ta njene argumente zavrača in napoveduje, da bodo roki zagotovo ostali takšni, kot so.

Slovenija je v začetku meseca dobila iz Bruslja osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem in poslovno okolje ter na ukrepanje proti korupciji.

NKBM mora biti privatizirana do konca leta V bančnih priporočilih Evropska komisija Slovenijo poziva, naj do konca leta 2014 privatizira Novo kreditno banko Maribor (NKBM), pripravi Abanko na privatizacijo v letu 2015, avgusta konča celovit akcijski načrt za banke ter razjasni pristojnosti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) z objavo izčrpne strategije upravljanja in poslovnega načrta do septembra 2014.

Slovenija želi po navedbah virov pri EU zmehčati roke v bančnih priporočilih, na primer premakniti rok za privatizacijo NKBM na leto 2015. A rok za privatizacijo te banke in tudi rok v povezavi s tako imenovano slabo banko ostajata; pričakovati je mogoče le nekoliko spremenjeno besedilo glede Abanke, a tudi v tem primeru naj bi bistvo priporočila ostalo enako, so povedali viri pri EU.

Bruselj ne razume, kako je lahko tržno občutljivo nekaj, kar vsi vedo "Slovenski predstavniki so želeli, da iz bančnih priporočil umaknemo vse roke, češ da gre za tržno občutljive informacije. To je smešno, saj so te informacije na vseh spletnih straneh. Edino mesto, kjer jih v tem primeru ne bi bilo, bi bila priporočila. Ne razumemo, kako je lahko tržno občutljivo nekaj, kar že ve na tisoče ljudi," so viri pri EU pojasnili svoje mnenje.

O priporočilih članicam Evropske unije bodo najprej v sredo govorili njihovi veleposlaniki, potem bodo v petek o njih razpravljali in jih potrdili finančni ministri EU, nato pa jih bodo konec meseca potrdili še voditelji članic. Viri pri EU menijo, da bodo v petek priporočila potrjevali brez težav, in ne pričakujejo niti poglobljene razprave niti bistvenih sprememb.

Ne spreglejte