Torek,
9. 7. 2013,
16.03

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 9. 7. 2013, 16.03

7 let, 8 mesecev

Bratuškova: Vlada dodatnih ukrepov za letos ne načrtuje (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Slovenija je, kar se tiče javnih financ in bančnega sistema, že dolgo časa na tankem ledu zaradi mnogih napak iz preteklosti, je v odzivu na opozorila Bruslja dejal notranji minister Gregor Virant.

Predsednik DZ Janko Veber (SD) ob opozorilih Bruslja ocenjuje, da gre za nestrpnost Evropske komisije do Slovenije, ker "vedo, da Slovenija lahko sama obvlada razmere, v katerih je glede gospodarske in finančne konsolidacije". Po njegovih besedah je sicer tudi v komisiji dozorelo spoznanje, da ukrepi, ki so bili predlagani v preteklosti, niso bili vsi dovolj premišljeni. V Sloveniji imamo po prepričanju Vebra priložnost dokazati, da lahko ti nepremišljeni ukrepi doživijo zavrnitev.

"Komisija je v nasprotju sama s seboj" Glede mnenj Bruslja o prenosu slabih terjatev na slabo banko pa je Veber presenečen, saj da je komisija v nasprotju sama s seboj. Prenos terjatev mora namreč po njegovih besedah potekati transparentno in v skladu s pravili Evropske komisije.

Hana različna sporočila iz Bruslja begajo Medtem pa vodja poslancev SD Matjaž Han pravi, da ga različna sporočila iz Bruslja nekoliko begajo. V sporočilih Bruslja ne vidi nič novega, saj da vsak dan pride "neka nova ideja". "Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso govori eno, evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn drugo", je pojasnil Han.

"Rezultatov ni mogoče kar tako dobiti" Zaveda se, da je Slovenija odvisna od EU, a opozarja, da je program stabilnosti v Bruselj poslala šele pred dobrim mesecem in rezultatov ni mogoče "kar tako dobiti". Po njegovih besedah v Bruslju po eni strani govorijo, da je treba slabo banko narediti kakovostno in počasi, po drugi strani pa, da je treba na hitro zniževati primanjkljaj. Kaj je res glede teh sporočil, pa bi želel kaj več slišati od predsednice vlade Alenke Bratušek in ministra za finance Uroša Čuferja, je dejal Han. Sicer pa ocenjuje, da pri opozorilih iz Bruslja ne gre za nesoglasja z Ljubljano, saj da takšna opozorila dajejo tudi nekaterim drugim državam.

Virant: Slovenija je že dolgo na tankem ledu Slovenija je, kar se tiče javnih financ in bančnega sistema, že dolgo časa na tankem ledu zaradi mnogih napak iz preteklosti, je v odzivu na opozorila Bruslja dejal notranji minister Gregor Virant. Po njegovem mnenju pa vladi ne preostane drugega, kot da "trdo" dela na zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja in sanaciji bančnega sistema.

Poudaril je še, da bo javnofinančni primanjkljaj prav zaradi rebalansa proračuna manjši, kot bi bil sicer. Na očitke, da rebalans le povečuje odhodke, pa je dejal, da to ne drži, saj je določene spremembe prinesel tudi na prihodkovni strani. "Če bi ti ukrepi, ki smo jih izpogajali letos maja, veljali skozi celo leto, bi bil prihranek dvakrat večji in bi nam bilo precej lažje," je poudaril minister Virant, sicer tudi predsednik Državljanske liste.

Zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju Kljub temu pa se strinja, da bo nujno nadaljnje rezanje v proračunske odhodke. Možnosti za to vidi predvsem v discipliniranem zmanjševanju števila zaposlenih v vseh delih javnega sektorja. "Tukaj si noben minister ne sme privoščiti, da bi mu stvar ušla izpod nadzora. Zlasti to velja za izobraževanje, zdravstvo in javno upravo," je dodal. Manevrski prostor pa minister vidi tudi v materialnih stroških in javnih naročilih.

Tonin težave vidi v selektivnem reševanju javnih financ in bančnega sistema Težave pri reševanju slovenskih javnih financ in bančnega sistema nastajajo, ker se vlada te sicer neprijetne naloge loteva selektivno, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin. Po njegovem mnenju bi bilo po opozorilih Bruslja glede ukrepov za znižanje javnofinančnega primanjkljaja nujno zmanjšanje javnega sektorja.

"Problemi bodo s časom le še naraščali" Tonin je ob robu seje DZ poudaril, da vlada ne izvaja ukrepov, za katere se je zavezala pri Evropski komisiji. Spomnil je, da je premierka Alenka Bratušek že junija obljubila prve prenose slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), vendar pa se to še vedno ni zgodilo. "Problemi nastajajo, ker želijo stvari reševati selektivno," je dejal. Poudaril je, da bodo problemi s časom le še naraščali. "Priznati si bomo morali, da je treba probleme kar najhitreje rešiti, prej kot bomo to storili, manjši bodo tudi rezi," je dejal.