Sobota,
15. 1. 2011,
11.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 15. 1. 2011, 11.46

7 let, 2 meseca

BP in Rosneft zaradi sodelovanja v zamenjavo deležev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanska energetska družba BP in ruski Rosneft sta v petek v Londonu zaradi skupnega raziskovanja in izkoriščanja nafte in plina na območju Arktike naznanila zamenjavo deležev.

Skladno z dogovorom bo Rosneft dobil petodstotni delež v BP, ta pa bo dobil 9,5-odstotni delež Rosnefta.

Gre za 125.000 kvadratnih metrov veliko območje

BP in Rosneft bosta sodelovala na treh poljih v ruskem delu Arktičnega morja, kjer so po pričakovanjih velike zaloge nafte in zemeljskega plina. Gre za 125.000 kvadratnih metrov veliko območje v južnem delu Karskega morja, kjer naj bi bilo pet milijard ton nafte in 3000 milijard kubičnih metrov plina.

Delnice BP, ki jih bo pridobil Rosneft, so vredne okoli 7,8 milijarde dolarjev, približno enako bodo vredne tudi delnice Rosnefta. BP ima trenutno triodstotni delež v Rosneftu, ima pa tudi 50-odstotni delež v družbi TNK-BP.

"To je zgodovinski trenutek"

"Verjamem, da je to zgodovinski trenutek za BP, za industrijo in, verjamem, tudi za Rusijo in širši svet," je ob podpisu pogodbe dejal generalni direktor BP Bob Dudley. Ob tem je izrazil veselje, da bo Rosneft postal strateški partner in delničar BP.

Projekt sodelovanja bo podprla tudi ruska vlada dejal ruski predsednik vlade Vladimir Putin. Projekt je pozdravil tudi britanski minister za energijo Chris Huhne, ki je prepričan, da je to "dobra novica za Evropo, Veliko Britanijo in širši svetovni energetski sektor".

Okoljevarstveniki projektu nasprotujejo

Po pričakovanjih bo omenjeno sodelovanju pri raziskovanju na območju Arktike razjezilo okoljevarstvenike, ki so že opozorili, da bi tovrstno raziskovanje lahko škodilo "krhkemu arktičnemu ekosistemu".

BP sicer še vedno okreva po lanskem razlitju nafte v Mehiškem zalivu, za kar bo družba po pričakovanjih odštela 40 milijard dolarjev. Kljub temu je družba v tretjem četrtletju 2010 ustvarila 1,785 milijarde dolarjev čistega dobička, potem ko je drugo lansko trimesečje sklenila z 16,9 milijarde dolarjev izgube.