Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 6. 2022,
18.38

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

Janez Žlak poslovni rezultati SDH

Torek, 28. 6. 2022, 18.38

1 leto, 10 mesecev

Boj za državne milijarde: odhaja šef SDH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

SDH | Donosnost portfelja v upravljanju SDH je v prvem kvartalu letošnjega leta znašala 3,7 odstotka, kar je dve odstotni točki oziroma za tretjino manj kot v enakem obdobju lani (5,7 odstotka). | Foto Bojan Puhek

Donosnost portfelja v upravljanju SDH je v prvem kvartalu letošnjega leta znašala 3,7 odstotka, kar je dve odstotni točki oziroma za tretjino manj kot v enakem obdobju lani (5,7 odstotka).

Foto: Bojan Puhek

Nadzorni svet SDH je s predsednikom uprave Janezom Žlakom sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata.

"SDH sem vodil skozi hitro spreminjajoče se gospodarske razmere, ki so vplivale na rezultate upravljanja portfelja SDH, vendar nam je kljub zahtevnim okoliščinam uspelo izpolniti pričakovanja in preseči postavljene cilje upravljanja v letu 2021," je ob slovesu z vrha Slovenskega državnega holdinga sporočil Janez Žlak. Njegov mandat se bo tako uradno zaključil z 31. avgustom. Nadzorni svet SDH, ki usmerja milijarde davkoplačevalskega denarja in upravlja z lastniškimi deleži v največjih slovenskih podjetjih, pa se je že podal v iskanje Žlakovega naslednika.

Nadzorni svet SDH je Žlaka za predsednika uprave soglasno imenoval 30. septembra 2020. Položaj je uradno nastopil 7. oktobra istega leta. Na tem položaju je nasledil odstopljenega Gabrijela Škofa. V upravi SDH sta še Janez Tomšič in Peter Drobež.

Poslanci Cizlja in Emeršiča odpoklicali iz nadzornega sveta SDH
Poslanci so preteklo sredo na izredni seji na predlog vlade iz nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) odpoklicali Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Omenjena po navedbah vlade ne izpolnjujeta pogojev, ki izhajajo iz zakona o SDH. Odpoklic Emeršiča so poslanci potrdili z 52 glasovi za in 24 proti, Cizlja pa s 53 za in 25 proti. 
Cigler Kralj o političnih čistkah: Namesto svobode imamo sezname javnih uslužbencev za odstrel
Odpoklicu nadzornikov so ostro nasprotovali v opozicijskih NSi in SDS. "Samo tri tedne je bilo treba počakati, da se je svoboda izkazala za nekaj čisto drugega, kot je bilo napovedano. Namesto svobode imamo sezname javnih uslužbencev za odstrel," je opozoril vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.
Anžeta Logarja iz SDS izredno žalosti, kar se dogaja v zadnjem času. Kot je ocenil, vlada izvaja pohod na praktično vse institucije v državi. "Številni odlični posamezniki so bili postavljeni na sramotilni steber, ker je nekdo mislil, da si lahko dovoli vse, če je zmagal," je dejal.

Nadzorni svet v tričlanski zasedbi

Nadzorni svet holdinga se je na današnji redni seji po odpoklicih dveh članov nadzornega sveta s strani DZ sestal v tričlanski izvedbi. Na seji so nadzorniki med drugim sprejeli odločitev, da je Janez Vipotnik postal novi namestnik predsednice nadzornega sveta in predsednik nominacijske komisije. Ivan Simič je postal novi predsednik revizijske komisije, Karmen Dietner pa je nova članica komisije za tveganja, so po seji sporočili iz SDH.

Energetika zrušila napovedi SDH glede dobička

Donosnost portfelja v upravljanju SDH je v prvem kvartalu letošnjega leta znašala 3,7 odstotka, kar je dve odstotni točki oziroma za tretjino manj kot v enakem obdobju lani (5,7 odstotka). Razlog za nižjo donosnost je slabo poslovanje skupine HSE in slabi rezultati elektrodistribucijskih družb, kar je posledica ukrepov vlade za blažitev energetske draginje. Večina preostalih najpomembnejših družb v portfelju SDH je v prvem četrtletju poslovala dobro in v skladu z oziroma nad načrti za leto 2022.

Po trenutnih ocenah bodo v letu 2022 izplačila dividend presegla prvotne načrte za to leto. Tako bo predvidoma skupaj izplačanih za 198,3 milijona evrov dividend.

Novice DZ Cizlja in Emeršiča odpoklical iz nadzornega sveta SDH
Robert Golob in Klakočar Zupančič
Novice Množične politične čistke so kršitev vladavine prava
Klakočar Zupančič, proslava
Mnenja Strah zaradi Golobovih otrok
Ne spreglejte