David Kos

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
17.52

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 17.52

7 let, 7 mesecev

Bodo poljska podjetja kmalu kupovala evropske konkurente?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Velika poljska podjetja se vse bolj ozirajo po nakupih evropskih konkurentov. Bo prihodnje desetletje spremenilo poslovni zemljevid Evrope?

Četrti največji evropski proizvajalec pisarniškega pohištva poljski Nowy Style je nedavno kupil dve manjši nemški konkurenčni podjetji. Prvi mož poljskega podjetja Adam Krzanowski je na vprašanje nemškega kolega, kako je zadovoljen z nakupom, odgovoril, da so ga razočarali delavci. Iz matične tovarne na Poljskem je bil namreč primoran poslati ekipo svojih sodelavcev, ki so pregovorno natančne in marljive nemške delavce naučili novih proizvodnih procesov, predvsem pa hitrejšega dela, piše britanski časnik The Economist.

Številna poljska podjetja so v zadnjih 20 letih postala dvakrat večja in vedno več poslujejo zunaj svojih meja. Poslovneži vse več prizadevanj namenjajo izboljšanju konkurenčnosti na globalnih trgih. Proizvodno podjetje Pesa, ki se ukvarja z izdelavo vlakovnih kompozicij, je leta 2012 podpisalo 1,5 milijarde dolarjev (1,2 milijarde evrov) vredno pogodbo z nemškimi železnicami (Deutsche Bahn) za izdelavo 470 novih dizelskih lokomotiv. "Nihče ni verjel, da lahko Nemcem prodamo svoj visokotehnološki produkt," je tedaj dejal prvi mož Pese Tomasz Zaboklicki.

Ne samo Evropa, širijo se tudi globalno Desetletje pred tem so v tujino vlagala zgolj poljska podjetja v večinski državni lasti, kot sta PKO Bank Polski in rafinerija PKN Orlen, njihove naložbe pa se večinoma niso izkazale za dobičkonosne. Danes je drugače. Poljska družba, proizvajalka bakra KGHM, ki je v tretjinski državni lasti, je leta 2012 kupila kanadskega proizvajalca bakra in srebra Quadra FMX. Prav tako je Skupina Azoty, ki je proizvajalka gnojil, nedavno oznanila širitev v Afriko in Južno Ameriko, v Evropi pa si želi še povečati trg.

A tako izvozno agresivne družbe so na Poljskem še vedno izjeme. Večina izvozno usmerjenih poljskih podjetij je osredotočenih na nemško avtomobilsko industrijo, v globalnem pogledu pa so še vedno majhna. Prav tako premalo vlagajo v raziskave in razvoj, da bi lahko resno ogrozile tuje tekmece.

Kdaj poljski Apple ali Google? "Zakaj niso poljski proizvodi svetovno znani? Zakaj še nismo dobili poljskega Appla ali Googla," se sprašuje ustanovitelj vodilne poljske poslovne šole Andrzej Kozminski. Pravi, da gre le za vprašanje časa. Kozminski Poljski v prihodnjem desetletju v primerjavi z EU napoveduje strmo gospodarsko rast. Podjetja bodo vse večja, majhnost tako ne bo več ovira za prevzemanje konkurentov, še piše The Economist.