David Kos

Četrtek,
27. 11. 2014,
15.53

Osveženo pred

7 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 11. 2014, 15.53

7 let, 7 mesecev

Bo današnja konferenca OPEC spremenila prihodnost sveta?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na Dunaju je konferenca članic Organizacije držav izvoznic nafte, ki bo morala poiskati odgovore o smiselnosti svojega obstoja ter o pridobivanju nafte iz skrilavcev.

Dramatičen upad cen nafte v letošnjem letu je zadal težke udarce velikim izvoznicam nafte in močno zamajal proračune vlad, ki so naravnani na določene cene nafte. Nižja je cena, manjši so prihodki v proračun. Nafta se je namreč samo od začetka leta pocenila za 30 odstotkov, za sod črnega zlata (159 litrov) pa je treba odšteti manj kot 80 dolarjev.

Iran, Irak in Venezuela tako za uravnoteženje svojih proračunov potrebujejo ceno nafte med 130 in 160 dolarji, Rusija ima proračun naravnan na 100 dolarjev po sodu, manj kot 80 dolarjev za sod pa si dolgoročno ne morejo privoščiti Angola, Brazilija, Norveška in Velika Britanija.

Ponudba prekaša povpraševanje Za trenutno nizko ceno je kriv en sam razlog. Ponudba je večja od povpraševanja. Globalno gospodarsko okrevanje je manjše od pričakovanj, zato je tudi povpraševanje po nafti manjše. Hkrati so ZDA kot največji porabnik začele izkoriščati nov način pridobivanja nafte iz skrilavcev. Nova tehnologija pridobivanja nafte je tako bistveno pripomogla k večji ponudbi.

Na današnjem srečanju ministrov članic Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) na Dunaju ni pričakovati sprememb v proizvodnih količinah nafte. Velika težava organizacije je v tem, da cen ne more več nadzorovati tako, kot jih je v preteklosti. Članice OPEC so v primeru upadanja cen v preteklosti preprosto zmanjšale proizvodnjo nafte, zdaj pa zaradi povečane ponudbe ZDA to ni več tako lahko.

Savdska Arabija ima z nizko ceno nafte svoje interese A obstaja tudi drugačen razlog, zakaj se OPEC danes naj ne bi odločil zmanjšati proizvodnje, ki v zadnjih treh letih ostaja na enaki ravni. Politolog Jeff Colgan z ameriške univerze Brown je prepričan, da lahko le Savdska Arabija s svojimi veliki naftnimi rezervami vpliva na ceno nafte, preostale članice organizacije pa te možnosti nimajo.

Colgan se sprašuje, ali bo Savdska Arabija namenoma vztrajala pri nizki ceni in s tem drago ameriško pridobivanja nafte iz skrilavcev naredila manj dobičkonosno. ZDA so samo letos v nove tehnologije za pridobivanje nafte iz skrilavcev in iskanje nahajališč vložile 200 milijard dolarjev.

Sprašuje se tudi, ali Savdijci z nizko cene nafte podpirajo ZDA in EU v sankcijah proti Rusiji, ki jo vse nižje cene nafte najbolj prizadenejo, ter slabijo moč iranskega gospodarstva, da ga prisilijo v ustavitev agresivne politike do Sirije in Iraka.

Današnji neuspešni dogovor članic OPEC bi po mnenju poznavalcev zmanjšal verodostojnost združenja, cena nafte pa bi lahko v prihodnje strmoglavila na 60 dolarjev za sod.