Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
12. 11. 2015,
16.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

avtocesta avtocesta gradnja

Četrtek, 12. 11. 2015, 16.05

6 let, 7 mesecev

Bitke za Darsove milijone še ni konec

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izbira izvajalca za gradnjo druge etape avtoceste med Draženci in Gruškovjem se zapleta. Eden izmed neizbranih ponudnikov je vložil zahtevek za revizijo postopka.

Družba za avtoceste (Dars) je konec oktobra za gradnjo slabih šest kilometrov avtoceste Draženci – Gruškovje izbrala sarajevsko podjetje Euro-Asfalt, ki je dela pripravljeno izvesti za 46 milijonov evrov.

Nekateri opozarjajo, da bi pri tej ponudbi lahko šlo za t. i. dampinško ceno, torej ceno, nižjo od dejanskih stroškov gradnje. Po informacijah naših virov naj bi bili nekateri materiali osemkrat cenejši od povprečnih cen na trgu.

Kdo se je pritožil? V pritožbenem roku se je na oddajo del bosanskemu podjetju pritožil eden izmed neizbranih ponudnikov, ki je vložil zahtevek za revizijo sklepa o oddaji del. Gre za družbo SGP Pomgrad, ki je na razpisu nastopala v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, podjetjem CGP Novo mesto, družbo Kolektor Koling in Cestnim podjetjem Ptuj.

"V predmetnem postopku javnega naročanja smo prejeli zahtevek za revizijo enega od partnerjev neizbranega ponudnika, to je SGP Pomgrad. Trenutno poteka obdobje pravnega varstva ponudnikov, zato o podrobnostih v zvezi z vloženim zahtevkom za revizijo ne moremo govoriti," so nam odgovorili z Darsa. To pomeni, da so sproženi postopki za varovanje pravic ponudnikov in se postopek javnega naročila ne sme nadaljevati.

Nižje cene izbranega izvajalca kot poskus dampinga V SGP Pomgrad so prepričani, da izbrani izvajalec ne izpolnjuje pogojev. "To bomo z namenom zaščite naših poslovnih interesov z verodostojnimi dokumenti tudi dokazovali," so odgovorili. Ocenjujejo še, da so v nekaterih segmentih cene izbranega izvajalca nižje od običajno veljavnih tržnih cen, kar bi lahko pomenilo poskus dampinga.

A ker osemdnevni pritožbeni rok na izbiro izvajalca prične teči dan po prevzemu sklepa o oddaji del s strani naročnika, torej Darsa, se vsem ponudnikom ta rok še ni iztekel. Za vložitev pritožb imajo tako nekateri še nekaj dni časa, zato možnost novih pritožb ni izključena.

Pritožbe bi lahko prestavile datum odprtja avtoceste Pritožbe pa za samo gradnjo pomenijo zamik časovnice, torej poznejši pričetek del in posledično tudi poznejši zaključek projekta, so nam odgovorili na Darsu.

Vsi neizbrani ponudniki so sicer že prejeli odločitev Darsa o izbiri izvajalca in vpogled v precej obsežno ponudbo Euro-Asfalta.

Prvo etapo že gradi SGP Pomgrad Dars je na tokratni razpis prejel pet ponudb, drugi najcenejši ponudnik pa je bil italijanski Serenissima Construzioni, ki je bil dela pripravljen izvesti za 48,8 milijona evrov. Med neizbranimi ponudniki so še konzorcij hrvaškega podjetja GP Krk in Viadukta iz Zagreba, konzorcij krškega Kostaka in hrvaških podjetij Koteks in Geotehnika ter že omenjeni konzorcij pod okriljem SGP Pomgrada.

Prvo etapo gradnje avtoceste Draženci – Gruškovje so na Darsu zaupali podjetju SGP Pomgrad, ki nekaj več kot sedem kilometrov dolg odsek za 56,2 milijona evrov že gradi v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj. Ker tudi pri tej izbiri ni šlo brez pritožb, so načrtovani začetek gradnje namesto maja letos prestavili na oktober.

Na Darsu sicer načrtujejo, da bi prvi odsek lahko končali septembra 2017, celotnega pa do julija 2018.

Ne spreglejte