Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
15.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dolg navade denar varčevanje

Sreda, 12. 2. 2014, 15.33

7 let, 2 meseca

9 navad, ki jih imajo ljudje brez dolgov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav ste že globoko v dolgovih, to ne pomeni, da ne morete začeti reševati nastalega položaja. Začnete lahko že tako, da si predstavljate, da zaslužite manj kot v resnici.

Bi želeli nekaj privarčevati, pa ne znate? Ste zabredli v dolgove? Da bi se znebili dolga, boste morali nekaj vaših slabih navad zamenjati z novimi, bolj konstruktivnimi. Medij Market Watch je zbral nekaj navad, ki jih imajo ljudje, ki so brez dolgov, po katerih se lahko ravnate.

1. Posvečanje pozornosti podrobnostim Ljudje brez dolgov redno in podrobno spremljajo svoje osebne finance. Če ne želite zabresti v dolgove, je ključno spremljati izpiske vaše kreditne kartice. Začnete lahko tako, da jih spremljajte vsak mesec. Nato začnite nadzorovati vaše zapravljanje in ga primerjajte z dohodkom. Ko boste imeli pregled nad tem, koliko zapravite, za katere stvari zapravite in koliko zaslužite, boste videli tudi, kje bi lahko kaj prihranili.

2. Imeti pregled in znanje Imeti pregled in nadzor nad stvarmi je ključno. Tisti, ki nimajo dolgov, vedno delajo svoje raziskave. Lahko da imajo tudi svoje računovodjo, vendar nadzorujejo tudi njegovo delo. Če želite imeti nadzor nad svojimi financami, potem jih morate razumeti in se o tem poučiti. Počutili se boste veliko bolj varne, če boste točno vedeli, kaj se dogaja z vašim denarjem.

3. Delajte se, da zaslužite manj Čeprav ste že globoko v dolgovih, lahko vseeno začnete izboljševati nastali položaj tako, da začnete tisti trenutek spreminjati pogled na svoj denar. Predstavljajte si, da zaslužite 10, 25 ali celo 50 odstotkov manj kot v resnici. Morda se vam bo to na začetku zdelo nemogoče, vendar morate delati na tem, da zmanjšate porabo denarja.

Ljudje brez dolga živijo z manj denarja, kot ga zaslužijo. To jim dovoljuje, da lahko dajo nekaj denarja na stran, na primer za hišo ali nujne primere. Tako si zagotavljajo finančno neodvisnost in več možnosti v prihodnosti.

4. Misliti vnaprej Preden se odločite za nakup, dobro premislite. Najpametneje je, da na primer za nakup čevljev privarčujete in jih šele potem kupite. To vam bo dalo tudi čas, da dobro razmislite, ali določeno stvar res potrebujete, in tudi, ali vam je zares všeč, ter se tako izognete slabemu nakupu.

5. Naj vas ne bo strah vprašati Prosite za pomoč. Prosite za nižjo obrestno mero. Ne bojte se vprašati ljudi, ki jim je uspelo, kako so to storili.

6. Varčevanje Naj varčevanje postane navada, tako kot plačevanje najemnine ipd. Plačujte za varčevanje. Lahko se kar na banki dogovorite, da vam mesečno odvzamejo določeno vsoto, ki bo namenjena prav za to. Ni pomembno, ali je vsota majhna. Vse šteje.

7. Postavitev ciljev Denar boste lažje dali na stran, če boste vedeli, za kaj ga boste potem porabili. Če gre na primer za potovanje, si predstavljajte, kam boste potovali in kaj boste obiskali. Cilj bo postal bolj specifičen in varčevanje bo lažje.

8. Recite ne Lahko se zgodi, da se boste izgubili v mamljivih ponudbah na kosila ali večerje. Ne bojte se reči ne. Če boste zmanjšali manjše stroške, bo to prav tako pomagalo pri varčevanju. To pa ne pomeni, da se ne morete zabavati. Sami pripravite večerjo za prijatelje, namesto da bi zapravljali v dragih restavracijah. Pojdite na sprehod namesto na pijačo v bar.

9. Vrednost denarja Poskusite nekaj časa uporabljati samo gotovino in videli boste, kako se bo spremenilo vaše dojemanje nakupovanja. Ko denarja ni, ga pač ni.

Ne spreglejte