Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
11.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

1

Natisni članek

Natisni članek

Poletni Dan. Istra kulinarika

Četrtek, 9. 8. 2018, 11.11

6 let, 1 mesec

POLETNI DAN.

Kako dobro poznate istrsko kulinariko? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

1

Obala s svojim bujnim rastlinstvom ponuja obilico kulinaričnih doživetij s svežimi zelišči in s slastnimi ribjimi specialitetami. In prav istrska kulinarika je še posebej v poletnih mesecih nadvse priljubljena. Tradicionalno se v tej kulinariki jedi najpogosteje kuha, redkeje pa denimo cvre, medtem ko sta nepogrešljivi sestavini domače oljčno olje in domače vino.

Pljukanci so tradicionalne istrske testenine vretenaste oblike iz moke in jajc, poznamo pa jih v različnih kombinacijah: s šparglji, jurčki, tartufi, golažem ali samo z oljčnim oljem in ovčjim sirom.

 

A post shared by Petra Turec🇭🇷 (@petraturec) on

Kroštule je tradicionalno hrustljavo pecivo in obvezna sladica vseh svečanosti v Istri. Pripravljeno je iz moke, jajc, sladkorja, smetane in žganja. Testo se reže na trakove in oblikuje, nato pa ocvre v vročem olju. 

 

A post shared by Eva Szeftel (@evaszeftel) on

Mineštra je tradicionalna istrska gosta juha, katere osnovne sestavine so fižol, krompir in suho meso. Poznamo mineštro z bobići (s koruzo), joto (s kislim zeljem), fižol s kislo repo, belo mineštro iz ječama, mineštro iz koromača …

Istrska fritaja je omleta iz domačih jajc s sezonskimi živili, kot so šparglji, gobe, tartufi, pršut, klobase …

Posutice so prav tako domače testenine, rezane na kvadratke. Najpogosteje jih postrežejo s polenovko ali drugimi tradicionalnimi istrskimi omakami.

Brodet je tradicionalna ribja jed, ki se pripravlja iz najmanj sedmih vrst rib, z dodatkom školjk, vina, paradižnika, česna ter lovorovih listov, peteršilja in žajblja.

 

A post shared by Kopun (@kopundbk) on

Istrski žgvacet je gost istrski golaž iz koščkov mesa, najpogosteje kokoške, goveda ali divjačine, postreže pa se z domačimi testeninami ali polento.

Istrski tratufi so visoko cenjene zakladi Istre. Podzemni gobi s specifičnim okusom pripisujejo lastnosti afrodiziaka. Odlično se poda k fužem, biftekom, poznamo pa tudi sladoled iz tartufov ali čokoladno torto z oljčnim oljem in tartufi.

Fritule poimenujemo istrsko sladico, podobno majhnim krofom. V istrskih domovih se najpogosteje pripravljajo ob postnih dneh, na božični večer in v času pusta.

Istrska supa je predstavnica starodavne istrske kuhinje, s katero so se nekoč hranili istrski kmetje, jedli pa so jo tudi bolniki za hitrejše okrevanje. V bokal nasujejo sladkor in poper, nato pa se dolijeta olje in segreto vino. V napitek do polovice natočimo na žaru popečen domač kruh.

Sicer pa med istrske jedi sodijo še fuži, divji šparglji, škampi, savudrijski list, sardele, rakovice, ostrige, novigradske kapešante, jadranski lignji, rižota s črno sipo, njoki, ombolo, istrski pršut, istrske klobase, panceta, ravioli …

Ne spreglejte