Sreda,
5. 10. 2011,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 10. 2011, 12.21

8 let

Znanost za mlade, preprosta in zabavna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med 4. in 6. oktobrom v Ljubljani, natančneje v Cankarjevem domu, poteka že 17. festival znanosti, tokrat s pomenljivim imenom "Planetarni izzivi časa".

"Prireditev je vključena v proslavljanje mednarodnega leta kemije in mednarodnega leta gozdov v Sloveniji. V ospredju so tako naravoslovne vsebine s poudarkom na predstavitvi dosežkov mladih ter izkušenih raziskovalcev in raziskovalk," je na odprtju festivala povedal Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije.

Leto 2011 je Organizacija združenih narodov na predlog Unesca razglasila za mednarodno leto kemije in mednarodno leto gozdov, zato se na tokratnem festivalu vse vrti okoli kemije in gozdov, prostor se bo našlo tudi za preostale znanstvene teme – energijo in breztežnost, umetniki pa bodo med drugim spregovorili o znanosti in vezi med kulturami. Omenimo, da bo vsak festivalski dan namenjen pomembni obletnici velikih slovenskih osebnosti. Torek, 4. oktobra, je bil tako dan kemika Maksa Samca, današnji dan je posvečen polihistorju Janezu Vajkardu Valvasorju, jutrišnji pa zdravniku in fiziologu Santoriu Santoriju. "V Slovenski znanstveni fundaciji smo ponosni, da lahko mladim s pomočjo dogodkov na festivalu približamo znanost z različnih področij na zabaven, zanimiv in do njih prijazen način," je govor sklenil Kobal.

Spopad s planetarnimi izzivi "Slovenski festival znanosti že 17 let uspešno odstira tančico skrivnostnosti, s tem ko znanstveno opismenjuje javnost, povečuje zaupanje v delo znanstvenikov in raziskovalcev ter popularizira znanstveno delo med mladimi," je v nagovoru poudaril Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS, ki je častni pokrovitelj festivala. "Utrjevanje zavezništva med javnostjo in znanostjo povečuje gostoto zavesti o možnosti uspešnega spopadanja s planetarni izzivi časa že danes – za jutri," je končal.