Sobota,
1. 10. 2011,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 10. 2011, 14.04

8 let

Na Bledu izdelali že 11 milijonov originalnih kremšnit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Blejsko kremno rezino je mogoče dobiti v skoraj vsaki slaščičarni in kavarni po Sloveniji, originalne kremšnite po receptu iz leta 1953 pa izdelujejo le v slaščičarski delavnici blejskega hotela Park.

V tej delavnici so izdelali že 11 milijonov kremnih rezin, kar bodo prihodnjo soboto tudi proslavili.

Praznovanje bo potekalo 8. oktobra ob 16. ure dalje pred Restavracijo in kavarno Park. Slaščičarji hotela Park pa bodo ta dan izdelali simbolično enajstmilijonto kremno rezino, v katero bodo skrili drobno presenečenje. V tem času bodo kremne rezine na voljo po 1 evro, v Sava Hotelih Bled pa bodo ves prihodek od prodaje namenili za brezplačno letovanje blejskih otrok iz socialno šibkih družin.

Po originalno kremšnito na Bled Kremne rezine je dandanes mogoče dobiti po vsej Sloveniji, vendar pa jih je po originalnem receptu nekdanjega vodje slaščičarske delavnice Ištvana Lukačevića izdelujejo le na Bledu. Slaščičarski mojster, ki se je v poznih 40. letih prejšnjega stoletja iz Vojvodine z družino preselil na Bled, je leta 1953 kot vodja slaščičarske delavnice v starem hotelu Park sestavil recept za danes znamenito kremno rezino. Po njegovem izročilu jo še danes pripravljajo Parkovi slaščičarji.

Lukačević je najprej zamesil masleno testo, ga sedemkrat prepognil in pustil počivati do naslednjega jutra, potem ga je spekel in ohladil. Iz naravnih sestavin je naredil jajčno kremo, jo med mešanjem pustil vreti sedem minut in vroči dodal sneg trdo stepenih beljakov ter rumeno maso prevrnil na pečeno ploščo. Ko se je kremna rezina popolnoma ohladila, je nanjo naložil stepeno sladko smetano in jo prekril še z drugo plastjo maslenega testa. Vse skupaj je potresel z mletim vanilijevim sladkorjem in ploščo razrezal na dimenzije sedem krat sedem centimetrov.

Originalna blejska kremna rezina zaščitena Družba Sava Hoteli Bled je blagovno znamko Originalna blejska kremna rezina v preteklih letih uspela zaščititi pri Uradu RS za intelektualno lastnino, letos pa je pridobila tudi registracijo, ki velja na celotnem območju EU in Hrvaške. S tem so v Savi pridobili izključno pravico za uporabo imena in znaka za namene trženja in prodaje.

Največ kremnih rezin se še vedno proda v Restavraciji in kavarni Park, čeprav so Originalne blejske kremne rezine danes na voljo v vseh gostinskih lokalih Sava Hotelov Bled, v času glavne sezone pa še na plaži v Veliki Zaki. Od letošnjega septembra jih je mogoče kupiti tudi v blejskih hotelih Kompas in Lovec, so sporočili iz Sava hotelov Bled, kjer so pred dvema letoma praznovali desetmilijonto kremno rezino. To pomeni, da jih vsako leto prodajo okrog pol milijona.