Sreda,
1. 10. 2008,
12.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 12.41

8 let

Alternativna Nobelova nagrada novinarki, ginekologinji in aktivistom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nagrado Right Livelihood, znano tudi kot alternativna Nobelova nagrada, si bodo letos razdelili ameriška novinarka, nemška ginekologinja ter aktivisti iz Indije in Somalije.

Nagrajenci si bodo razdelili dva milijona švedskih kron (205.000 evrov). "Razvila inovativni model resnično neodvisnega novinarstva" Ameriška novinarka Amy Goodman, ustanoviteljica dnevne televizijske in radijske oddaje Demokracija zdaj!, je nagrado prejela za "razvoj inovativnega modela resnično neodvisnega novinarstva, ki milijonom ljudem prinaša alternativne glasove, ki jih običajni mediji pogosto izključujejo".

"Delala z ženskami, ki so izkusile najgrozljivejše spolno nasilje" Nemška ginekologija Monika Hauser, ustanoviteljica organizacije Medica Mondiale, je bila nagrajena "za neutrudno delo z ženskami, ki so izkusile najgrozljivejše spolno nasilje v najnevarnejših državah na svetu", so v obrazložitvi zapisali organizatorji. Hauserjeva in člani njene organizacije pomagajo ženskam in dekletom na vojnih in povojnih območjih od Afganistana do DR Kongo.

"Uresničitili gandijevsko vizijo" Indijca Krishnammal in Sankaralingam Jagannathan ter njuna organizacija Land for the Tillers' Freedom (LAFTI) si nagrado zaslužijo za "uresničitev gandijevske vizije družbene pravičnosti in vzdržnega človeškega razvoja", je zapisala žirija o njihovih prizadevanjih za razdelitev zemlje brezzemljakom.

"Dala glas ženskam v Somaliji" Somalijka Aša Hagi je alternativno Nobelovo nagrado prejela za prizadevanja za sodelovanje žensk v mirovnem in spravnem procesu v njeni v vojni razdejani državi. Hagi je leta 2000 skupaj z drugimi ženskami ustanovila t.i. ženski klan, ki daje glas ženskam v mirovnem procesu v Somaliji.

Podelitev bo 8. decembra Za nagrado je bilo letos nominiranih 91 kandidatov iz 44 držav, podelili pa jo bodo 8. decembra na slovesnosti v švedskem parlamentu. Nagrado Right Livelihood je leta 1980 ustanovil švedsko-nemški filantrop Jakob von Uexkull, namenjena pa je vsem, ki ponujajo praktične in zgledne odgovore na najbolj pereče izzive, s katerimi se danes sooča svet.