Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
24. 6. 2015,
16.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 24. 6. 2015, 16.17

6 let, 7 mesecev

Kako zaslužiti na internetu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za zaslužek na spletu je treba delati, v veliki meri pa je odvisen od specifičnih veščin uporabnika. Poiskali smo nekaj najbolj zanesljivih poti do internetnega denarja in znanj, ki jih zahtevajo.

Spletne strani, ki plačujejo sodelovanje … … v raziskavah in anketah, preizkuse novih spletnih strani, iskalnikov in programov ter druge podobne podvige, pri katerih je cilj zbiranje podatkov o navadah in izkušnjah uporabnikov. Nagrade za sodelovanje, bodisi v obliki nakazila na račun PayPal (enkratni zaslužki se gibljejo med nekaj deset centi in nekaj evri) ali darilnih bonov za spletne trgovine (Amazon), med drugim zanesljivo izplačujejo CashbackResearch Swagbucks in InboxDollars. Potrebna znanja: osnovno znanje uporabe interneta, napredno znanje angleškega jezika.

Prihodek od oglaševanja Če imate spletno stran, ji lahko z orodjem Google AdSense dodate oglase. Vsakič, ko bo obiskovalec vaše spletne strani kliknil na oglas, boste za to prejeli nekaj denarja. Nekateri strokovnjaki sicer menijo, da je uporaba AdSense zares smiselna šele, ko mesečni promet na vaši spletni strani preseže 10 tisoč obiskovalcev. Oglasi jih lahko na manj znanih spletnih straneh namreč tudi odženejo. Potrebna znanja: postavljanje ali upravljanje spletnih strani, poznavanje orodja Google AdSense.

Postanite zvezda YouTuba Zagotovo ste že slišali (resnične) zgodbe o posameznikih, ki z objavljanjem videoposnetkov na YouTube služijo milijone evrov. YouTube uporabnikom, ki na svojih videoposnetkih omogočijo prikazovanje oglasov, plača približno od enega do treh ameriških dolarjev na tisoč ogledov. Če imate veliko videoposnetkov z veliko ogledi, se lahko nabere kar lep kupček. Dodatno ga je mogoče povečati z oglaševanjem izdelkov drugih podjetij v svojih videoposnetkih, kar počne lepo število slavnih "jutubarjev". Pred razmišljanjem o zaslužku na YouTubu je sicer treba najti pravo tematsko nišo, a omejitev (razen pornografije in nasilja) tu pravzaprav ni.

Potrebna znanja: snemanje in urejanje videoposnetkov, poznavanje YouTuba in Google AdSense, smisel za izbiro pravih vsebin oziroma nastopanje pred kamero.

Pišite Spletne strani, kot je Listverse, ki objavlja na Facebooku zelo priljubljene sezname v slogu Top 10 …, za vsak sprejet prispevek uporabnikom plača (nakazilo na PayPal ali v digitalno denarnico Bitcoin) 100 ameriških dolarjev (89 evrov). Prispevek mora izpolnjevati naslednje pogoje: napisan mora biti v obliki seznama z vsaj desetimi alinejami, dolžina mora presegati 1500 besed, tematika pa še ne sme biti obdelana. Podobno delo najdemo tudi na spletnih straneh A List Apart, International Living, Uxbooth in TopTenz.

Potrebna znanja: smisel za pisanje in pismenost, napredno znanje angleškega jezika, iskanje in filtriranje ustreznih podatkov.

Internetni plačanec Kar nekaj internetnih portalov uporabnikom ponuja (oziroma posreduje) delo, ki ga lahko opravljajo iz zavetja lastnega doma. Praviloma gre za programerske, oblikovalske in prevajalske projekte, urejanje besedil in razčlenjevanje ter analiza informacij. Naročniki projektov so najpogosteje podjetja iz različnih gospodarskih področij ter javne organizacije. Tovrstno delo boste med drugim našli na spletnih straneh Upwork, CrowdSource in Elance. Potrebna znanja: odvisno od zahtev naročnika.

Odprite trgovino na eBayu Na eBayu lahko prodajate svoje imetje ali pa začnete preprodajati izdelke, za katere na trgu trenutno vlada povpraševanje oziroma jih proizvajate ali ustvarjate sami. Pomembno je, da ste pri postavljanju lastne trgovine na eBayu zanesljivi in iskreni. Kupci storitev prodajalca namreč pogosto ocenijo, boljša skupna ocena pa pomeni več strank v prihodnje. Potrebna znanja: seznanjenost z delovanjem eBaya, poznavanje trga, na katerega se podajate.

Digitalno poučevanje Internetno žepnino si lahko zagotovimo tudi s poučevanjem. Spletna stran SkillShare uporabnikom omogoča, da z drugimi uporabniki v učilnicah, ki jih ustvarijo po registraciji, za plačilo delijo svoje znanje s praktično kateregakoli področja, od matematike do zlaganja papirnatih letal. Potrebna znanja: strokovnost na področju, ki ga želite poučevati, za lažje podajanje informacij zna biti uporabno tudi osnovno oblikovanje grafike in montaža videoposnetkov, znanje angleščine.

Postanite prevajalec Za uporabnike, ki zares obvladajo vsaj dva tuja jezika, se na spletu kar tare prevajalskih del, ki so za nameček dobro plačana. Ena najbolj znanih spletnih strani, kjer lahko najdemo tovrstna dela, je Translatorsbase. Naročniki projektov sprejemajo ponudbe, najboljša dobi delo. To pomeni, da si uporabnik plačilo pravzaprav določa sam. Besedilo nato prevede na svojem računalniku in končan projekt naročniku posreduje prek spletne strani Translatorsbase.

Potrebna znanja: mojstrstvo vsaj dveh tujih jezikov (ali samo enega, če nekdo želi prevod v ali iz slovenščine).

Ne spreglejte