Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
12. 2. 2016,
13.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Myspace Facebook Time Matic Tomšič

Petek, 12. 2. 2016, 13.35

6 let, 7 mesecev

Se vrača Facebookov prednik Myspace?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdaj največje družbeno omrežje je po tem, ko ga je pohodil Facebook, postalo bleda senca stare slave. Zdaj je podjetje, ki je lastnik Myspacea, kupil medijski gigant Time. Bo obudil Myspace?

Verjetno ne. Kot so v medijskem koncernu Time Inc., ki med drugim izdaja svetovno znani reviji Time in Sports Illustrated, pojasnili v izjavi za javnost, so posel sklenili izključno zaradi osebnih podatkov.

S prevzemom podjetja Viant, ki je lastnik leta 2003 ustanovljenega družbenega omrežja Myspace, so namreč pridobili ogromno bazo podatkov o uporabnikih. V milijardo e-naslovov so sicer vključeni tudi podatki najzgodnejših generacij članov družbenega omrežja, ki morda niso več v uporabi.

A Time je še vedno pridobil dovolj uporabnih podatkov, da jih bo lahko izkoristil za izpolnitev osrednjega cilja, zastavljenega z nakupom Vianta – učinkovitejše digitalno oglaševanje, piše Business Insider.

Myspace – od Toma do Justina Myspace je nastal avgusta 2003, veljavo pa je začel pridobivati leta 2005, ko je postal zelo priljubljen med mladimi generacijami uporabnikov svetovnega spleta. Družbeno omrežje je ustanovil Tom Anderson, ki je svetovno znan po tem, da je bil prvi (in privzeti) prijatelj vsakega novega člana Myspacea.

Na vrhuncu priljubljenosti med letoma 2006 in 2008 je Myspace vsak mesec obiskalo skoraj 80 milijonov različnih uporabnikov. Stomilijonsko znamko registracij uporabniških računov je presegel avgusta 2006. Junija 2006 je postal najbolj obiskana spletna stran v ZDA.

Leta 2008 se je začel Myspaceov zaton. Po levi in desni ga je začel prehitevati leta 2004 ustanovljeni Facebook – najprej ga je presegel po številu mednarodnih uporabnikov, nato še po številu ameriških.

Leta 2011 je Myspace, ki je medtem zaradi Facebooka izgubil ogromno uporabnikov, z nakupom polovičnega deleža v podjetju poskusil rešiti znani ameriški pevec Justin Timberlake. Myspace je v prihodnjih letih ponovno zaživel v stari novi preobleki. Postal je namreč to, kar je nekdaj že bil – platforma, na kateri lahko vzpenjajoči se glasbeniki komunicirajo s svojimi privrženci. Danes ima nekaj deset milijonov uporabnikov. Myspace in glasba Ob sklepanju prijateljstev je bil Myspace v najboljših časih tudi odskočna deska za glasbenike, ki so si želeli uspeha na največjih svetovnih odrih. Med drugim je kariere pomagal zagnati:

– skupini Arctic Monkeys:

– skupini Owl City:

– pevki Lilly Allen:

– in pevcu Seanu Kingstonu:

Ne spreglejte