Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 8. 2013,
14.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

robot vojska

Torek, 20. 8. 2013, 14.18

5 let, 6 mesecev

Robot ali vojak?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
ReconRobotics, podjetje na področju taktičnih mikrorobotov, že od leta 2007 spreminja sestavo ameriške vojske in njene sposobnosti na terenu.

Leta 2007 je omenjeno podjetje predstavilo prvega taktičnega mikrorobota, ki brez težav leti tudi po zraku. Takrat so vojaški roboti še imeli tudi do 36 kilogramov, zato je bil njihov transport po bojiščih otežen. Model Throwbot XT, ki je žepnih mer – meri le 21 centimetrov –, je bolj mobilen, opremljen je s prisluškovalnimi napravami in videoopremo. Čeprav je majhen, je njegova naloga izredno velika – zmanjševanje števila žrtev v ameriški vojski, poleg vojakov pa ga dobro poznajo tudi v policijskih vrstah in ekipah, ki se bojujejo proti terorizmu.

Preživi tudi 30-metrski padec Malčka lahko pripadniki vojske brez skrbi zalučajo čez ograjo, preživi pa tudi 30-metrski padec. Zaradi oblike, velikosti in barve je precej neviden, je pa zato svet okoli njega do potankosti zaznamovan. Svojo okolico vidi tudi v temi s pomočjo infrardečih kamer in senzorjev gibanja. Robot na dveh kolesih z le 540 grami lahko tudi razbije okno, če ni drugega vhoda v zgradbo. Brez težav se premika tudi po snegu. Z njim pridobijo podatke o številu sovražnikov, civilistov in natančni lokaciji eksplozivnih sredstev. Samo v Afganistanu je po podatkih podjetja ReconRobotics več kot 2.000 takšnih robotov.

Med prvimi so imeli priložnost mikrorobote preizkusiti specialci SWAT, model Recon Scout je poleg modela Throwbot XT velik hit. Roboti, ki že tako vse bolj zaznamujejo naš vsakdan, se vse bolj vpletajo tudi v vojske. Poleg ameriške vojske, v kateri dobivajo roboti mesto tudi v največjih operacijah njihovih specialcev, robote v svoje vojaške vrste oziroma žepe uvajajo tudi druge vojske, med njimi tudi izraelska, britanska, nemška in kitajska.

Ne spreglejte