Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
20. 8. 2014,
13.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google otroci YouTube Matic Tomšič

Sreda, 20. 8. 2014, 13.15

8 let

Prihaja Google za otroke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Račun na Googlu naj bi kmalu lahko ustvarili tudi otroci, mlajši od 13 let. Google posebej zanje pripravlja tudi poenostavljene različice nekaterih storitev, kot sta YouTube in e-pošta Gmail.

Računalniško pismeni otroci, mlajši od 13 let, predstavljajo ogromno demografsko skupino, ki bi Googlu lahko pomagala dodatno okrepiti internetno dominacijo. Za zdaj se to še ne more zgoditi, saj jih varuje zakon COPPA (Children's Online Privacy Protection Act), ki spletnim podjetjem preprečuje kakršnokoli zbiranje, shranjevanje in uporabo osebnih podatkov otrok brez privoljenja njihovih staršev. To pomeni, da uporabniškega računa na Googlu "zakonito" ne more ustvariti nihče, ki še ni dopolnil 13 let. A ker obrazec za registracijo nima nikakršnega mehanizma za preverjanje istovetnosti podatkov, ki jih vnese nov uporabnik, lahko račun in poln dostop do vseh brezplačnih Googlovih storitev z laganjem o svoji starosti pridobijo tudi najmlajši. Vse je v redu, če so zraven starši Pri Googlu naj bi tako že nekaj časa načrtovali otroško različico uporabniškega računa, poroča spletni portal The Information. Wall Street Journal pa piše, da naj bi ga zahtevali kar starši sami, saj želijo, da njihovi otroci čim prej postanejo digitalno samostojni, a pod njihovim nadzorom in v skladu z zakonom COPPA. To najverjetneje pomeni, da bo Google za otroke opremljen s posebnim vmesnikom, ki bo staršem omogočal določanje vrste in količine podatkov, ki jih bo Google zbiral pri najmlajših uporabnikih, ter blokiranje za otroke neprimernih vsebin, piše Time.

Preprostejše preobleke bodo ob registraciji otroškega uporabniškega računa dobile tudi nekatere Googlove storitve, kot sta e-pošta Gmail in YouTube. Zadnji naj bi bil bogatejši tudi za številne filtre, ki bodo izločili vse videoposnetke, na katere nedolžne otroške oči še niso pripravljene.

Didaktična krinka za milijone novih uporabnikov? Time poroča tudi, da naj bi Google z uporabniškim računom za predpubertetnike naredil prve korake na čedalje donosnejši trg digitalnega izobraževanja. Chromebook, Googlov prenosni računalnik, namreč predstavlja razmeroma poceni, a zmogljivo (potencialno) didaktično platformo, ki bi marsikateri šoli, ki želi učilnice opremiti s sodobno tehnologijo, lahko predstavljala cenovno ugodnejšo alternativo računalnikom ali tablicam, kot je Applov iPad. Z otroškim računom Google in namenskimi programi bi Chromebook prav lahko predstavljal zmagovalni kombinacijo. V prvi vrsti za Google, seveda.

Ne spreglejte