Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
25. 3. 2013,
22.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Microsoft tipkovnica Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 25. 3. 2013, 22.00

2 meseca, 1 teden

Preizkusili smo: tipkovnica Microsoft Sidewinder X4

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob izdaji lokalizirane različice smo preverili, ali zmore Microsoftova tipkovnica za igralce Sidewinder X4 dandanes tekmovati z aktualnimi šampioni. (Namig: ali lahko Riva TNT2 poganja Crysis?)

Ocenjevati element igralčeve opreme, na katerem so se v treh letih od debija pravzaprav spremenili samo znaki, ni prav pošteno, saj se omenjeni kos periferije pravzaprav ne more kosati z napredkom, ki ga utelešajo odlični Logitech G19, G510 in Razer BlackWidow. Sidewinder je kljub častitljivi starosti pomemben, saj je bil eden prvih (če ne kar prvi) tovrstnih izdelkov s tehnologijo anti-ghosting. Njegov dražji in zmogljivejši brat je namreč imel samo eno večjo hibo – hkratni pritiski več tipk naenkrat so mu delali hude preglavice. Uporabniki X4 lahko tako pritisnejo do 26 gumbov obenem, kar v igrah odpira možnosti za vnose precej kompleksnih kombinacij ukazov.

Klatenje vsevprek sicer ni potrebno zaradi "vročih tipk" na levi strani tipkovnice – kot je pri tako nišnih izdelkih v navadi, je nanje mogoče vezati zaporedja pritiskov gumbov, kar je izredno priročno med igranjem naslovov, v katerih je čas zelo dragocen (beri: Starcraft) in delom v programih, kjer bližnjice na tipkovnici uporabniku prihranijo precej klikov (beri: Photoshop). Vnos makrov je preprost – najprej pritisnemo stikalo za snemanje na vrhu tipkovnice, nato enega od šestih programabilnih gumbov, sledi pa udarjanje po tipkah, ki jih želimo povezati v makro.

Z gumbom skrajno levo zgoraj lahko preklapljamo med tremi seti ukazov, kar pomeni, da je v celoti na razpolago 18 mest za makre. Z naprednim programskim orodjem, ki je privzeto priloženo tipkovnici, lahko točno določene makre zaklenimo na izbrane aplikacije, najbrž pa bo kdo uporabljal tudi ukaz za neprekinjeno izvajanje makra. Med preostalimi uporabnimi prvinami so še gumb za preklop v igralni način, ki onemogoči tipki Windows in Meni, in nastavljanje štirih stopenj osvetlitve – tipkovnica bo sicer največkrat žarela rdeče ali pa se kopala v temi – vmesni ravni sta namreč zelo, zelo bledi.

Z ergonomskega vidika X4 ni presežek. Naslon za zapestja je preširok in prenizek, da bi levici, ki se steguje po tipkah WASD, dajal resnično oporo. Gumbi so morda malce prenizki, vsekakor pa izjemno gladki – drseč občutek med igranjem in vnašanjem besedila zato ni bil niti malo podoben delu s tipkovnico Logitech G105, ki si jo lastim sam in katere tipke so robustne kot tankovske gosenice. Če se vam potijo roke, proti Sidewinderju raje sploh ne pogledujte. Microsoftu je tipkovnico X4 sicer oklestil nekaterih prijetnih lastnosti, ki so krasile X6 – umanjkale so namreč odstranljiva numerična tipkovnica in vrtljivi stikali za nastavljanje sistemske glasnosti ter osvetlitve.

Ker X4 ne ponuja nekaterih naprednosti dražjih tipkovnic, je od 45 do 50 evrov, kolikor za s č-ji, š-ji in đ-ji posodobljen model pri nas še vedno zahtevajo Microsoft in domači trgovci, malce pretirana cena. Navsezadnje so za nekaj evrov več že dostopni izdelki priznanih proizvajalcev SteelSeries in Roccat, še malce više pa klika mehanska Razer BlackWidow.

Tehnične karakteristike: Mere: 48,2 x 19,3 x 2,5 centimetra Teža: 980 gramov Dolžina kabla: 2 metra Priključek: USB Podprti operacijski sistemi: Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP Življenjska doba: 2 0 milijonov pritiskov tipk Vroče tipke: 6 makro gumbov, snemanje in ponavljanje makrov, pomnjenje profilov Multimedijske tipke: Predvajanje/pavza, naslednji/prejšnji posnetek, nastavljanje glasnosti Ostale lastnosti: Anti-ghosting, nastavljanje štirih stopenj osvetlitve, naslon za zapestja

Ne spreglejte