Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
14. 7. 2014,
13.47

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tizen pametna ura Matic Tomšič ocenili smo Vtisi Vtisi

Ponedeljek, 14. 7. 2014, 13.47

2 meseca, 1 teden

Preizkusili smo: Samsung Gear 2

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Samsungova prva pametna ura Galaxy Gear je naslednico dobila že po dobrih šestih mesecih. Gear 2 je na zapestju videti bolj premijsko, seznam stvari, ki jih zna početi, pa je malce bolj obširen.

Zelo očitno je, da je razvoj pametne ure Gear 2 trajal manj kot pol leta. Novega paradnega konja Samsungovega nosilnega asortimenta v tako kratkem razvojnem ciklu pač ni mogoče ustvariti. Uri bi zato bolj pristajalo ime Gear 1.5. Dobrih izboljšav je namreč kar nekaj, srž pa z izjemo ene pomembne spremembe – menjave operacijskega sistema – ostaja pretežno enaka.

Kaj je res novega? Številni bodo najprej pokazali na odsotnost besede Galaxy. Ta je rezervirana za Samsungove naprave z Androidom, Gear 2 pa poganja odprtokodni operacijski sistem Tizen. Spremembe platforme večina novopečenih lastnikov ure ne bo opazila, saj vmesnik še vedno zelo spominja na predhodnikovega. Samsungovi oblikovalci so si dobro zapomnili tudi številne opazke, ki jih je bil deležen cenen videz ure Galaxy Gear. Jekleno ohišje naslednice je namreč videti precej bolj premijsko, konkretne stilske prenove pa je bil deležen tudi pašček. Originalnega je zdaj mogoče tudi zamenjati s poljubnim drugim.

Pogovor z zapestjem Gear 2 je je tako kot Galaxy Gear najbolj uporaben takrat, ko je sparjen s telefonom ali tablico. Povezava je vzpostavljena prek bluetootha, ura pa si s telefonom ali tablico s tem deli mobilno in omrežno povezavo.

Na klic, ki zvoni v žepu, se je tako mogoče javiti z uro na zapestju. Zvok govora je soliden, preizkus pa je pokazal tudi, da klicatelj uporabnika Geara 2 sliši bolje kot on njega. Napol prostoročno pogovarjanje je sicer precej kul, saj je nosilec pametne ure v taki situaciji deležen več odobravajočih kot začudenih pogledov.

Na majcenem, a kristalno jasnem zaslončku se sicer pojavljajo tudi obvestila o prejeti e-pošti, sporočilih SMS in zgrešenih klicih. Te lahko vrnemo kar z uro, za zapleteno odgovarjanje na sporočila pa je treba seči po telefonu.

Samsung skrbi za vitalnost svojih odjemalcev Pomembni novosti na področju aplikacij, ki si jih lasti Gear 2, sta S Health in WatchON. Prva je zmogljiv športni programček, ki zna dobro izkoristiti urine senzorje (pedometer in merilec srčnega utripa), druga pa infrardeči daljinec, s katerim lahko prijateljem ugašamo televizijo.

S Health je sicer tudi glavni razlog za to, da je Gear 2 kot prava športna ura uporaben tudi brez povezave s telefonom. Vključuje namreč predpripravljene predloge za spremljanje in analiziranje različnih aktivnosti – teka, pohodništva, plavanja in kolesarjenja.

Pametna ura je bila v drugo deležna tudi lastnega predvajalnika glasbe. Zvočnik sicer ni primeren za dolgotrajnejše nabijanje, saj sploh pri višji jakosti zvoka igra precej pokvečeno. Če lahko, uporabite s standardom bluetooth združljive brezžične slušalke.

Kje ga je Samsung (znova) polomil? Uporabniki Geara 2 bodo zagotovo največkrat "jamrali" zaradi nerodnega polnjenja baterije prek priloženega adapterja. Ta je namreč dovolj majhen, da se hitro izgubi, če na počitnice s pametno uro na roki odpotujete brez njega, pa bo ta po dobrih dveh dneh postala le drag zapestni okrasek. Na uro se je znova prikradla tudi kamera z dvema milijonoma slikovnih pik. Kakovost fotografij je zato zelo povprečna, snemanje videa v ločljivosti 720p pa je omejeno na 15 sekund. Od nje bodo imeli še največ voajerji na plaži, drugi uporabniki pa bodo nanjo najbrž pozabili kar hitro.

Ekskluzivnost, ki zavira razraščanje Z uro je trenutno (uradno) združljivih 17 Samsungovih telefonov in tablic – podroben seznam najdete tukaj. Mi smo ga preizkusili v navezi s svežim Samsung Galaxy K Zoom, fototelefonskim hibridom, ki sicer še ni uvrščen na seznam združljivih naprav.

Ekskluzivnost Geara 2, ki torej prepozna le peščico Galaxyjev, je sicer ena njegovih največjih pomanjkljivosti. Samsungu, ki na trgu pametnih ur želi monopol, s tovrstno zaprtostjo platforme to ne bo uspelo. Po spletu sicer krožijo navodila, kako Gear 2 pripraviti do tega, da deluje tudi na napravah drugih proizvajalcev, a jim raje ne sledite. Ker je tovrstno početje povezano z malce zahtevnejšim vrtanjem po programski kodi, lahko izgubite podatke ali celo uničite napravo.

Tehnične karakteristike: Zaslon: Super AMOLED, 320 x 320 slikovnih pik, občutljiv na dotik Procesor: 1GHz, dvojedrni Pomnilnik RAM: 512 MB Fotoaparat: 2 milijona slikovnih pik, snemanje videa v ločljivosti 720p Shranjevanje podatkov: 4GB, pomnilnik flash Operacijski sistem: Tizen Povezljivost: Bluetooth 4.0 Baterija: 300 mAh, čas delovanja od 2 do 3 dni

Ne spreglejte