Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
10.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

papež Twitter Facebook Instagram

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 10.57

8 let

Papež noče uporabljati Facebooka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob izvolitvi za novega poglavarja Rimskokatoliške cerkve je zaživel tudi profil papeža Frančiška na Twitterju. Po več kot enem letu pa papež še vedno ne uporablja Facebooka.

Papežev račun @pontifex je na Twitterju zaživel lani marca, od takrat pa si je pridobil več kot 4,07 milijona sledilcev, sam pa sledi le osmim. Vsi njegovi sledilci so le računi, ki jih uporablja za posamezne države, na primer Nemčijo, Italijo, Francijo in druge.

V le nekaj mesecih je med množico svetovnih voditeljev, ki redno uporabljajo Twitter, postal najvplivnejši tviteraš na svetu. V samo 48 dneh pontifikata je Frančišek pritegnil 2,7 milijona novih sledilcev. Kot ugotavlja raziskava Twitplomacy, je Twitter postal nov pomemben kanal za komuniciranje svetovnih vodij. Tako med seboj kot tudi s širšim občinstvom.

Že oktobra lani je na vseh svojih računih na Twitterju privabil več kot 10 milijonov sledilcev, njegov račun @Pontifex pa je samo od januarja letos, ko je imel 3,5 milijona sledilcev, pridobil že skoraj milijon novih uporabnikov.

Facebookovci osebno prišli prepričevat papeža Čeprav si je lani oktobra ustvaril še profil na Instagramu, pa na odprtje računa na Facebooku očitno ni upati. K njemu se je nedavno celo odpravila ekipa iz podjetja, ki pa ga ni uspela prepričati. Kot je povedal Claudio Maria Celli, predsednik Papeškega sveta za sredstva družbenega obveščanja, papež Frančišek računa na Facebooku ne bo odprl iz bojazni pred žaljivimi komentarji.

Na Twitterju je namreč žaljive komentarje lažje ignorirati oziroma jih prikriti, medtem ko so na Facebooku precej bolj vidni. Celli je dodal, da Vatikan že tako kar nekaj časa preživi na Facebooku za "čiščenje" računa za stran News.va. Prav zato meni, da ni "vredno" odpirati še posebnega računa za papeža.

Ne spreglejte