Četrtek,
8. 8. 2013,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2013, 10.24

8 let

Pametni zob, ki si zapomni prehranjevalne navade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstveniki so razvili zobni senzor, ki beleži ter nadzira vaše prehranjevalne, kadilske in govorne navade in tako služi kot opozorilni sistem za slabe razvade.

Oralni sistem, ki se ga pritrdi na zob ali pa se ga dobi v obliki celotnega umetnega zoba, so razvili v laboratorijih Nacionalne tajvanske univerze, prototipni primerek pa se je pri prepoznavanju žvečenja, pitja, govora, dihanja in kašlja izkazal s kar 94-odstotno uspešnostjo. Vse te zbrane in zabeležene podatke lahko nato uporabnik predloži ali pošlje svojemu zdravniku ali zdravstvenemu svetovalcu, ki mu nato izdela urejen pregled njegovih dnevnih navad, tako pozitivnih kot tudi negativnih.

Medtem ko trenutni prototip za delovanje uporablja eksterno vezje, ki se ga namesti med dva kočnika ali pritrdi na protezo oziroma zobni aparat, ekipa, ki stoji za projektom, že stremi k izdelavi različice z vgrajeno polnilno baterijo, tudi zaradi nevarnosti, da uporabnik ne bi pomotoma pogoltnil žic, če bi bile te slabo pritrjene. Še kar nekaj dela jih čaka tudi na področju vodoodpornosti, saj ne želijo, da bi prihajalo do neželenih kratkih stikov ali poškodb elektronike.

V načrtu je "modri zob" V prihodnosti želijo napravi dodati še bluetooth povezljivost, kar bi zdravniku v ordinaciji omogočalo hiter prenos aktualnih podatkov pacienta na svojo tablico ali telefon brez nepotrebnega vmesnega koraka nalaganja na strežnik prek wi-fija. Da bi se izognili nadaljnjim zapletom, pa jih seveda pred vgradnjo čaka še temeljito preverjanje vseh morebitnih varnostnih lukenj pri uporabi tovrstne tehnologije v ustih.

Poleg spremljanja prehranjevalnih in kadilskih navad so tajvanski znanstveniki prepričani, da bi dotično tehnologijo lahko s pridom uporabljali tudi v zobozdravstvu, in sicer kot raziskovalno orodje, za opazovanje pacientov ter za ocenjevanje učinkov zobozdravstvenih posegov.