Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 5. 2013,
12.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tablica tablice Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 20. 5. 2013, 12.35

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Samsung Ativ Tab P8510

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Res ne moremo reči, da pri Samsungu spijo na lovorikah svojih androidnih tabličnih računalnikov, saj so se z vsaj tolikšno vnemo lotili tudi razvoja tablic, ki poganjajo različne izvedenke osmih oken.

V preteklosti smo imeli priložnost preizkusiti tablico, ki si želi v popolnosti izkoristiti vse prednosti Osmice, tokrat pa smo v Samsungovem Ativu našli nekoliko omejeno verzijo RT, ki pa je prilagojena tablični uporabi. Posledično RT zagotavlja opazno daljši čas delovanja naprav, saj precej bolj skopo odmerja porabo elektronov iz baterije, dobra stran procesorja Snapdragon S4, ki ga poganja, pa je, da zaradi svoje majhnosti zagotavlja manekensko vitek dizajn. Windows RT imajo naloženo posebno izdajo sistema Office 2013, ki vsebuje programe Excel, OneNote, PowerPoint in Word, torej se bo uporabnik znašel v le rahlo spremenjeni, a vsem tako znani pisarni.

Na prvi pogled le še ena iz množice ... Pa se posvetimo tudi paketu, ki naštete sposobnosti skriva v svojem spominu. Tablični računalnik Samsung Ativ Tab P8510 ima 10,1-inčni zaslon z nepretresljivo ločljivostjo 1366 x 768, ki ga obdaja lično in le slabih 9 milimetrov široko ohišje, na nas pa je naredil dober prvi vtis. Na vrhu najdemo vhod za slušalke, gumb za zagon naprave in še dodatna za nastavitev jakosti zvoka, ne manjkata niti vhoda za USB in mini HDMI ter reža za SD kartico, s katero lahko konkretno okrepimo spominske sposobnosti Ativa.

Windows RT poganja dvojedrni procesor Snapdragon S4 APQ8060A, ki je navit na spodobnih 1,5 gigaherca, a je izbira za dvojedrnika podobna izbiri med leseno in pravo okončino, še posebej če vemo, da konkurenti že vgrajujejo štirijedrnike. Celo tisti, ki jih ne, kot na primer Google v Nexusu 10, procesorje počasi navijajo na višje frekvence (1,7 gigherca). Tudi 2 gigabajta delovnega pomnilnika sta v tablicah srednjega in višjega razreda povsem običajen pojav.

Shrambe se ne da napolniti Na preizkus smo dobili različico z 32 gigabajtnim SSD diskom, na voljo pa je tudi različica, ki shrambo razširi na prostornih 64 gigabajtov. Če bo vnetim filmskim navdušencem vseeno zmanjkovalo prostora, lahko ti spomin nadgradijo z microSD karticami do vnovičnih 64 gigabajtov. Resnično neverjetno velika shramba, ki pa ima neprijetno skrivnost. Operacijski sistem Windows RT se rakasto razširja na 16 gigabajtih in lahko tako razpolovi oglaševan prostor.

RT ni za vsakogar Izbira tablice z nameščenim programjem Windows RT ni za vsakogar. Operacijski sistem ima svoje prednosti, kot je nameščena prilagojena različica Office 2013, ki je resnično odlična dodana vrednost, vendar ste z aplikacijami omejeni na, v primerjavi z androidnimi in iOS konkurenti, resnično uborno izbiro v spletni trgovini Windows Store.

Ativ ne ponuja možnosti povezovanja prek mobilnih omrežij, uporabnikom so na voljo le brezžična, kar pa verjetno za običajne uporabnike ne bo predstavljalo večje težave. 8200 miliamperska baterija, ki vse skupaj napaja, je sicer manj zmogljiva od 11.560 miliamperske pošasti v iPadu 4, a poskrbi za brezskrbnih dvanajst ur neprekinjenega brskanja po medmrežju in 26 ur delovanja v stanju pripravljenosti. Dobra izbira za dolgotrajna potovanja.

Nekoliko nerazumljivo in nelogično se nam zdi vse pogostejše pojavljanje lastnikov tabličnih računalnikov, ki svoje naprave na začudenje mimoidočih uporabljajo za fotografiranje in snemanje. Pa vendarle moramo omeniti, kako se Ativ obnese pri fotografiranju z zadnjo kamero s petimi megapiksli, prvo, ki jih premore le 1,9, pa ne bomo upoštevali. Fotografije so spodobne in v nujnih primerih povsem uporabne, če tablico uporabljate na spodobni zunanji svetlobi. Na fotografijah temačnejših kadrov se tudi pri uporabi LED-bliskavice pojavlja viden šum.

Tudi snemanje videoposnetkov je precej omejeno, predvsem z malce nižjo ločljivostjo 720p pri 30 sličicah na sekundo. Kakovost je dobra v svetlem okolju in nezadostna v temačnejših kadrih.

Tako dober, a z usodno napako Samsung Ativ Tab je nekoliko shizofrena tablica, kjer se zelo dobre in malce slabše lastnosti prepletajo med seboj. Odlična vzdržljivost baterije, ki nam je nikoli ni zmanjkalo, in prostornost shrambe, ki jo je preprosto razširiti s spominsko kartico ali pa USB-ključem. Veliko vrednost Ativu dodaja tudi programje Office 2013, celotna tablica pa je dobro in lepo sestavljena. Če le ne bi bila tako precenjena in operacijski sistem Windows RT omejen na aplikacije s spletne trgovine Windows Store, vanj pa ne bi zrli s tako (pod)povprečnega zaslona. Je vredna nakupa? Je, a le, če najdete ugodno ponudbo.

Splošna ocena: 7

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni.

Tehnične lastnosti: Dimenzije: 265,8 mm x 168,1 mm x 8,9 mm Zaslon: 10.1'' (25,7 cm) HD (1366 x 768) Teža: 570 g Procesor: Snapdragon S4 APQ8060A 1,51GHz Delovni pomnilnik: 2 GB Shranjevanje podatkov: 32 GB SSD, od tega uporabniku na voljo 16GB Operacijski sistem: Windows RT Omrežje: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n (2.4 in 5 GHz), Wi-Fi Direct, Wi-Fi Channel Bonding, Bluetooth 4.0, S-GPS Zaslon: 10,1-palčni WXGA IPS zaslon na dotik z ločljivostjo 1366 x 768 točk Fotoaparat: zadaj 5 MP, spredaj 1,9 MP Kamera: snemanje v ločljivosti 720p Baterija: Li-ion 8.200mAh Priključki, vhodi, izhodi: USB 2.0, micro HDMI, NFC, vhod za slušalke, vhod za microSD kartico (do 64GB )

Ne spreglejte