Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 10. 2013,
10.07

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Android tablica tablični računalnik ocenili smo Vtisi Vtisi

Torek, 15. 10. 2013, 10.07

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: HP Slate 7

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sedempalčni Nexus je dobil konkurenco. HP je na svojo malo tablico inštaliral skoraj neoskrunjenega Androida, jo opremil z vsemi sodobnimi pritiklinami in jo zapakiral v cenovno privlačen paket.

Navkljub večletnemu vehementnemu poizkušanju HP-ju v svetu tabličnih računalnikov ni uspelo postati legitimna znamka. Eden zadnjih njihovih propadlih projektov je bil TouchPad, ki ga je poleg operacijskega sistema WebOS zaznamovala predvsem previsoka cena. Vendar HP še ni vrgel puške v koruzo. Dekleta in fantje ene najbolj priznanih znamk v svetu računalništva so tako ponovno staknili glave in se domislili HP Slate 7, male tablice, ki na prvi pogled močno spomni na Googlov veleopevani Nexus 7. Še toliko bolj, ker tudi HP-jev zvežčič poganja Android.

Izžareva samozavest S trdnim ohišjem, ki se na hrbtni strani lahko pohvali z dobro oprijemljivo mehko plastiko, gre za privlačno in nekoliko generično dizajnirano napravico, ki jo praktično lahko spravite že v manjšo torbico ali celo malce večji hlačni žep (če morda še vedno nosite široke hlače, ki so največjo priljubljenost uživale koncem 90. let).

Prednjo ploskev pokriva 7-palčni zaslon LCD, ki izrisuje piksle pri ločljivosti 1024 x 600, kar je za današnje standarde precej nizko in nekoliko ohromi uporabniško izkušnjo. Predvsem pri branju in pregledovanju z raznovrstno vsebino nasičenih spletnih strani. Tudi kontrast ni pretirano globok, kar botruje nekoliko medlim, na trenutke celo zbledelim barvam. Predstavljajte si, da je črna barva bolj temno siva. Je pa slika ob primernih nastavitvah (visoka svetilnost) povsem razločna tudi na močnejši sončni svetlobi.

Zmagovalec se dokaže na igrišču Pod steklom, globoko v drobovju najdemo dokaj povprečne komponente. Vsaj na papirju. 1,6-gigaherčni dvojedrni procesor Cortex-A9, gigabajt delovnega pomnilnika, 8 gigabajtov namenjenih shrambi podatkov (z možnostjo razširitve preko pomnilniške kartice microSD) ter wi-fi in bluetooth sprejemika. Verjetno se strinjate, da ne gre za nič pretresljivega, vendar v praksi se odrežejo odlično. Tako na "uradnih" zmogljivostnih testih kot pri običajni uporabi v domačem naslonjaču. Do zatikanja, zmrzovanja in podobnih nevšečnosti med našim preizkusom ni prišlo praktično nikoli.

V virtualni svet nas ponese Android različica 4.1, ki pozitivno preseneti predvsem z odsotnostjo nepotrebnega programja, s katerimi ne-Googlovi proizvajalci radi ovesijo svoje naprave. Edina omembe vredna dodatna pritiklina je aplikacija HP ePrint, preko katere lahko dokumente v tiskalnike (žal le HP-jeve) pošiljamo po brezžičnih kanalih. Sicer zavoljo slabše razločljivosti zaslona določeni elementi operacijskega sistema niso videti ravno najlepše. Na primer, nekatere ikone bližnjic delujejo čudaško potlačeno, besedilo je občasno neberljivo in podobno, a ko potegnemo črto, omenjene anomalije niso tako moteče, da bi ovirale delo ali kvarile udobje.

Kako se obnese kot fotoaparat in kamera? Večkrat smo že potarnali, da vam uporaba tablice kot fotoaparata na javnih prostorih pripne negativno etiketo, saj izpadete malce pretenciozni. Pri Slate 7 se vam česa takšnega ni treba bati, saj je dovolj kompakten, da ne izstopa in ne privablja nevoščljivih pogledov mimoidočih. Seveda je pa drugo vprašanje, ali sploh ima uporabe vreden fotoaparat? Ima. Komajda, ampak ima.

Kljub le trem megapikslom ustvarja povsem spodobne slike, o čemer se lahko prepričate tudi sami v fotogaleriji. To je kakopak ob dobri osvetlitvi. Čim nad mesto pade tema, je zgodba drugačna in fotografiranje za družinski album ne pride več v poštev. Tudi kakovost videoposnetkov je vprašljiva, saj so za naš okus nekoliko preveč zrnati. Tablica se sicer lahko pohvali tudi s kamero na prednji strani, vendar ima ta tako porazno ločljivost (0.3 MP), da vas bodo vaši sogovorniki na drugi strani videli v precej kockasti retro podobi.

Blizu, ampak ... Morda imate občutek, da ste v pričujočem besedilu zasledili kar nekaj negativnih lastnosti, vendar naj vas pomirimo, da so to le malenkosti, ki pridejo do izraza predvsem, ko HP-jevega tabličnika neposredno primerjamo z njegovimi konkurenti. Povprečen uporabnik, ki tablico uporablja za občasno brskanje po spletu, igranje preproste igre, branje e-knjige ali beleženje zaznamkov, teh minusov najverjetneje ne bo nikoli opazil. Nekoliko bolj bi ga znala zmotiti povprečna avtonomija baterije, ki znaša okoli pet ur, ampak ob vsega 170 evrov, ki jih bo odštel za elektronsko igračo, bo tudi to tegobo kmalu potisnil v pozabo.

Kljub cenovni ugodnosti in zadovoljivi kakovosti na domala vseh področjih pa bi ga vseeno izjemno težko priporočili pred njegovim najbližjim konkurentom Googlovo ploščico Nexus 7, ki je poleg vsega nedavno dobila posodobljeno različico s še boljšo zaslonsko ločljivostjo in zmogljivejšimi komponentami.

Končna ocena: 7

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 – Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Specifikacije: Dimenzije: 197 mm x 116 mm x 10.7 mm Teža: 370g Procesor: dvojedrni 1,6 GHz ARM Cortex A9 Delovni pomnilnik (RAM): 1 GB Shranjevanje podatkov: 8 GB Operacijski sistem: Android 4.1 Omrežje: Bluetooth 2.1, Wi-fi Zaslon: kapacitivni 7-palčni LCD (1024 x 600) Fotoaparat: 3 MP (720p) Kamera: spredaj 0.3 MP (VGA) Baterija: Li-Ion 13,4 WHr (cca. 5 ur v aktivnem stanju) Priključki, vhodi, izhodi: microUSB, pomnilniška kartica microSD (do 32 GB), izhod za slušalke Cena: 170 EUR

Ne spreglejte