Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
24. 6. 2014,
9.58

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Umetna inteligenca Elon Musk Stephen Hawking Matic Tomšič

Torek, 24. 6. 2014, 9.58

2 meseca, 3 tedne

Lahko umetna inteligenca res ogrozi človeštvo?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po Stephenu Hawkingu, ki je pred kratkim posvaril, da bo umetna inteligenca morda človekov zadnji dosežek, je svoje strahove izrazil še Elon Musk, oče Paypala in električnih avtomobilov Tesla.

Številni ugledni znanstveniki se strinjajo, da je razvoj računalnika ali programa, ki se bo zavedal samega sebe, popolnoma mogoč že pred letom 2045. Avtonomna umetna inteligenca s kognitivnimi miselnimi sposobnostmi bi bila zagotovo eden največjih dosežkov človeške civilizacije, a kaj bi z njo počeli potem? Kaj bi naredila ona? Bi se osamosvojila in uresničila scenarij apokaliptičnega Terminatorja?

Dvomi tehnološkega genija Da je precej skeptičen glede računalnikov, ki razmišljajo po svoje, je pred kratkim razkril Elon Musk, oče električnih vozil Tesla, vesoljske agencije SpaceX in elektronskega bančništva Paypal. "Kaj se bo zgodilo, ko se bo zgodila singularnost (točka na časovnici razvoja umetne inteligence, ko bo ta presegla umske sposobnosti svojih človeških stvariteljev), ne more napovedati nihče. Nikoli si sicer ne bi mislil, da bom kdaj dejansko verjel v upor strojev, a se mi zdaj zdi povsem mogoče," je svoje pomisleke izrazil Musk. Vložil v start-up, ki razvija umetno inteligenco, a ne zaradi očitnih razlogov Elon Musk, ki velja za enega najuspešnejših tehnoloških podjetnikov 21. stoletja, se je marca letos kot vlagatelj sicer pridružil start-upu Vicarious FPC, ki dela na računalniški emulaciji človeških možganov.

Od neposrednega pristopa k veji znanosti, ki ga sicer navdušuje, a obenem navdaja s tesnobo, ne pričakuje kakršnekoli finančne koristi. "Tu sem preprosto zato, da imam ves čas nadzor nad dogajanjem nad razvojem umetne inteligence. Ko in če bo treba bežati pred stroji, bom to vedel med prvimi," se je pošalil Musk. Navdušenje zelo dobro skriva tudi Stephen Hawking Da ima glede računalnikov, ki bi bili pametnejši od njega, mešane občutke, je prejšnji mesec sicer že opozoril britanski fizik Stephen Hawking.

"Če jo bomo kdaj ustvarili, bo umetna inteligenca brez dvoma največji dogodek v človeški zgodovini. Morda – če ne bomo pazljivi in ustrezno pripravljeni – pa bo tudi zadnji," je v svoji kolumni za časnik The Independent morebitni sodni dan napovedal Hawking.

Ne spreglejte