Srdjan Cvjetović

Sreda,
11. 2. 2009,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 11. 2. 2009, 11.00

8 let

Konvergenca: abstrakten pojem dobiva obraz

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Zbliževanje komunikacij in medijev, ki je bila na prejšnjih kongresih Mobile World, pred tem pa 3GSM World, večinoma samo splošen pojem, počasi doživlja nove konkretne pojavne oblike.

UC 2.0 (Unified Communications) naj bi združila dosedanje konvergenčne rešitve, kot so VoIP (Voice over IP), UC in FMC (Fixed-Mobile Convegence), pri čemer bodo odločilno vlogo imele večpredstavnostne vsebine (zlasti video), ki so postale neločljiv del mobilnega družabnega življenja številnih posameznikov in skupin. Prejšnja leta smo lahko spremljali združevanje običajnih (stacionarnih) telefonov in (namiznih) osebnih računalnikov, letos pa lahko pričakujemo odločilen premik teh združenih storitev v svet mobilne telefonije. Komunikacije so zahvaljujoč sodobnim omrežjem, ki podpirajo zelo hitre mobilne podatkovne prenose, zagotovile, da se mobilni telefoni lahko umestijo kot popolna in celovita nadgradnja vsega, kar smo bili do zdaj vajeni početi na namiznih računalnikih. Preprosto povedano, naprave niso več pomembne, šteje in štela bo le prava vsebina.

Najpomembnejša konvergenčna storitev: mobilna TV

Ena od uporabnikom najvznemirljivejših konvergenčnih storitev je zagotovo mobilna televizija, kjer se še vedno bije boj med številnimi tehnološkimi standardi za pripravo in dostavo vsebin – kakor da bi pri tem pozabili, da uporabnike zanima predvsem izpolnitev njihovih pričakovanj, torej prava vsebina v pravem trenutku, na kateremkoli mestu. Okrajšave, kot so DVB-H, DVB-SH, ISDB-T in CMMB, uporabnikom načeloma ne pomenijo veliko, saj jih zanima le, da jim tehnologija zagotovi način za ogled njihove priljubljene oddaje, nanizanke, poročil, tekme. Prava storitev pomeni tudi kakovostno storitev, in ker HD (High Definition) postaja standard ne velikih zaslonih, so podobna pričakovanja tudi na malih zaslonih. Nove programske rešitve, zlasti kodeki, obljubljajo ta korak naprej.

Še vedno pa ostaja neodgovorjeno vprašanje, kako bodo majhne celice akumulatorjev (baterij) zagotavljale vso to energijo, ki jo zahtevajo vznemirljive večpredstavnostne aplikacije. Uporabniki želijo, da jim telefon brez polnjenja deluje tedne in tedne, obenem pa se jim upira misel, da bi bili mobilni telefoni večji in težji. Vsega se pa le ne da doseči naenkrat.