Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 1. 2015,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google Glass

Petek, 16. 1. 2015, 11.30

8 let

Konec prodaje Google Glass

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Googlova revolucionarna očala Google Glass po 19. januarju ne bodo več na voljo. Google se je odločil, da prvo, neuspešno različico naprave umakne s polic in stran od oči javnosti razvije novo.

Ko je leta 2013 Google svetovni javnosti predstavil svoja nadpametna in vsepovezana očala, je vsaj nekaj časa delovalo, da smo na pragu nove tehnološke revolucije ter da bomo v letu ali dveh z njimi naokoli hodili vsi. A nedovršen izdelek z izjemno visoko ceno, naraščajoče skrbi glede zasebnosti in pomanjkanje realnih uporabniških kontekstov so Google prisilili, da izdelek umakne s polic in se vrne v laboratorij.

Wall Street Journal poroča, da prve različice Google Glass po 19. januarju ne bo mogoče kupiti. Razvoj nove različice, ki naj bi po navedbah Googla odpravila vse težave aktualnega modela - premalo zmogljivo baterijo, nezadosten zaslon in slabo zvočno podporo - naj bi prevzel oddelek Google X, raziskovalni laboratorij, vse skupaj pa naj bi nadziral Tony Fadell - prvi mož sila popularnega domačega senzorja Nest (to podjetje je pred časom kupil Google). G. Fadell je v tehnološkem svetu znan tudi kot boter iPoda.

Po navedbah omenjenega časnika naj bi Google pri naslednji različici pametnih očal ubral tudi povsem drugačno razvojno strategijo, ki bo povsem zaprta. Naj spomnimo, da je prvo različico Google že relativno zgodaj spravil v medije, modele pa postopoma doziral do uporabnikov skozi eksperimentalni program.

Odziv uporabnikov in trga na Google Glass je bil glede na vso publiciteto pravzaprav zelo slab. Za začetek so bila očala precej draga (skoraj 1.300 evrov), za uporabo niso bila tako praktična, kot je Google obljubljal, predvsem pa so naletela na izrazit odziv na dejstvo, da so neprestano zajemala video. Uporabnikov, ki so se z očali pojavljali v javnosti, se je oprijel vzdevek "Glassholes", kar pravzaprav pove vse.

Ne spreglejte