Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
29. 9. 2023,
9.53

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66

Natisni članek

Gaming in zabava Gaming in zabava gaming FIFA

Petek, 29. 9. 2023, 9.53

2 meseca, 3 tedne

Konec ere: nogometna serija FIFA je preteklost

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,66
FIFA, EA Sports FC 24 | EA Sports FC je prihodnost najbolj igrane nogometne simulacije. | Foto Shutterstock

EA Sports FC je prihodnost najbolj igrane nogometne simulacije.

Foto: Shutterstock

Danes je za večino glavnih igralnih sistemov izšla videoigra EA Sports FC 24, najnovejše poglavje v najbolj znani seriji simulacij nogometa, ki jo založnik Electronic Arts izdaja že tri desetletja. Največja sprememba glede na lansko različico je zagotovo v naslovu: poslovilo se je namreč ime FIFA.

Lanska FIFA 23 je bila tako zadnja v priljubljeni seriji nogometnih simulacij, ki je izšla z imenom krovne svetovne nogometne organizacije. Dolgoletne ljubezni med Electronic Arts in organizacijo FIFA je bilo domnevno konec zato, ker je krovna nogometna organizacija od založnika videoiger za uporabo imena za obdobje do leta 2028 zahtevala kar milijardo ameriških dolarjev letno, kar je bilo dvakrat toliko kot prej. 

Direktor Electronic Arts Andrew Wilson je pred časom izrazil stališče, da ime FIFA več ljudi pozna kot franšizo videoiger, in ne kot ime mednarodne nogometne zveze. Da bi spremenili ime serije videoiger, so pri Electronic Arts začeli razmišljati že konec leta 2021, saj naj bi jih ime in zavezanost partnerstvu s Fifo pravzaprav oviralo pri nadaljnjem razvoju in dopolnjevanju igre.

FIFA je bila najbolje prodajana franšiza športnih videoiger v zgodovini industrije. | Foto: Shutterstock FIFA je bila najbolje prodajana franšiza športnih videoiger v zgodovini industrije. Foto: Shutterstock

Odločili so se, da se bo franšiza nadaljevala pod imenom EA Sports FC, njen prvi predstavnik pa je EA Sports FC 24, ki je izšel danes. Igra sicer sledi ustaljenemu receptu nogometne simulacije s podpisom EA Sports, saj vsebuje tako rekoč vse elemente predhodnika (in nekaj novih), obdržala pa je tudi imena klubov, stadionov in licenco FIFPro. To pomeni, da bomo v njej še naprej lahko videvali vse nogometaše in nogometašice, ki jih poznamo s TV-zaslonov.

Electronic Arts je ta teden sicer brez predhodnega opozorila iz digitalnih trgovin z igrami začel umikati pretekle izdaje serije FIFA, kar pomeni, da digitalnih različic po uradni poti tako rekoč ni več mogoče kupiti. 

Zadnja FIFA | Foto: Shutterstock Zadnja FIFA Foto: Shutterstock
Začetki serije FIFA segajo v zdaj že davni december 1993, ko je sprva za igralno konzolo Sega Mega Drive (Sega Genesis na nekaterih trgih) izšla igra FIFA International Soccer. Od takrat se je pod imenom FIFA zvrstilo že nič manj kot 40 iger, med katerimi so bile tudi posebne izdaje, ki so pospremile svetovna prvenstva, in malce manj resne predstavnice zvrsti, kot je bil ulični nogomet FIFA Street. 

FIFA je sicer daleč najbolje prodajana franšiza športnih videoiger. Electronic Arts je do konca leta 2021 prodal že več kot 325 milijonov izvodov

Ne spreglejte