Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Facebook

Torek, 4. 2. 2014, 12.19

8 let

Kje so prvi uporabniki Facebooka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mark Zuckerberg je eden od imetnikov prestižnih prvih desetih računov na Facebooku. Kdo so preostali in kje so danes?

Vsak uporabnik Facebooka ima svojo ID-številko, ki se ustvari ob registraciji. Številke sicer niso v pravem zaporedju: prvih nekaj milijonov ID-številk je bilo podeljenih univerzam, harvardska ima ID številke od 0 do 99.999, kolumbijska od 100.000 do 199.999, stanfordska pa od 200.000 do 299.999. Septembra 2005 pa so v svet Facebooka, ki danes združuje več kot 1,23 milijarde aktivnih uporabnikov, vstopili še srednješolci. Leto pozneje, ko je postal dostopen prav vsem, sta se njegova struktura in namen popolnoma spremenila.

Njegovi prvi uporabniki so nekaj posebnega. Imajo namreč enomestno ali dvomestno uporabniško ID-številko. Nekateri med njimi so sicer danes že zapustili okolje (nekoč) najbolj priljubljenega družabnega omrežja, nekateri med njimi pa še vztrajajo. In če mislite, da je Zuckerberg tudi po ID-številki prvi mož Facebooka, se motite. Zuckerberg namreč nima številke ena. Prvi trije računi so bili namenjeni testiranju – zato ima Zuckerberg prvo mogočo naslednjo številko, štiri.

Številko pet ima Chris Hughes, prvi Facebookov predstavnik za stike z javnostjo, šest pa Dustin Moscovitz, ki je leta 2008 ustanovil start-up Asana. Eduardo Saverin, še eden od ustanovitelj Facebooka, ki je zaživel pred natanko desetimi leti, ima šele številko 41. Nižjo številko je imel celo Arie Hasit, sostanovalec Zuckerberga, ki se je po študiju na Harvardu odselil v Izrael, kjer študira za rabina. Med pomembnejšimi številkami Facebooka je tudi mož z ID-številko 26. To je Andrew McCollum, ki je Zuckerberga poznal s predavanj. McCollum je tisti, ki je oblikoval prvi logo "thefacebook".

Leta 2005 se je ekipi Facebooka pridružil Chris Putnam. Putnam se jim je pridružil, potem ko je skupaj z dvema prijateljema razvil računalniškega črva, ki se je razširil po celotni strani, okužil številne uporabniške račune in jih vse bolj spreminjal v MySpace. Ko so ga facebookovci odkrili, so ga, namesto da bi ga prijavili policiji, povabili med svoje vrste. Dobil je najnižjo, še ne uporabljeno ID-številko. 13.

Ne spreglejte