Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 1. 2015,
17.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kickstarter Matic Tomšič

Sreda, 21. 1. 2015, 17.41

6 let, 7 mesecev

Kako so mucki osvojili Kickstarter

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Duhovita igra s kartami Exploding Kittens je čez noč postala najbolj priljubljen projekt na Kickstarterju. Njeni avtorji so v manj kot 24 urah po začetku kampanje zbrali skoraj dva milijona dolarjev.

Ena od formul za instanten uspeh na Kickstarterju, platformi za množično financiranje, vključuje mačke, v katere je internet preprosto zaljubljen, preprosto družabno igro, ki jo bodo takoj zapopadli tudi najmlajši, in uporabnikom interneta (oziroma podpornikom projektov na Kickstarterju) dobro znano ime.

Iz zgoraj omenjene zmesi je nastala napeta igra s kartami Exploding Kittens in takoj osvojila Kickstarter. Njenim avtorjem, razvijalcem iger Elanu Leeju in Shanu Smallu ter Matthewu Inmanu, lastniku slovitega portala z duhovitimi stripi The Oatmeal, je namreč v vsega dvajsetih minutah že uspelo zbrati želeni znesek deset tisoč ameriških dolarjev (dobrih osem tisoč evrov). Manj kot dan po zagonu kampanje imajo "na računu" že več kot poldrugi milijon evrov. Pogled na uradno statistiko razkriva, da je igra Exploding Kittens trenutno najbolj vroč projekt na Kickstarterju, saj je svoj finančni cilj v manj kot enem dnevu presegla kar za 180-krat. Podpornikov, ki so prispevali vsak najmanj 20 dolarjev oziroma 15,5 evra, se je sicer nabralo že skoraj 50 tisoč.

Ruska ruleta s kartami, na katerih se pačijo mačke Kot pravijo avtorji, je Exploding Kittens kvartopirska različica ruske rulete. Igralci s kupčka jemljejo karte, dokler prvi nesrečnež ne izvleče tiste, na kateri je v Oatmealovem edinstvenem slogu narisana mačka, ki jo je pogoltnila eksplozija. To – razen v primeru, da si je predhodno prilastil eno od posebnih kart, ki lahko preprečijo eksplozijo – pomeni, da je izločen iz igre.

Dodatne, kompleksnejše dimenzije igri, ki jo je lahko usvojiti, težko pa obvladati, v nadaljevanju dodajo posebne karte, ki igralcu med drugim omogočijo preskakovanje potez in kukanje v kupček s kartami.

Glede na opis Exploding Kittens na Kickstarterju bo osnovna različica igre s kartami (20 dolarjev oziroma dobrih 15 evrov) primerna za vse starostne skupine, tudi za sedemletnike. Različica z oznako NSFW (Not Safe for Work, kar pomeni, da vsebuje nasilje ali druge eksplicitne vsebine) je primernejša za starejše igralce, je pa tudi malce dražja, saj je treba zanjo kampanji na Kickstarterju primakniti 35 dolarjev oziroma 30 evrov. V promet gre precej bolje kot prva, saj si jo je zagotovilo že skoraj 43 tisoč podpornikov.

Ne spreglejte