Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
25. 2. 2015,
13.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

hotel WiFi internet

Sreda, 25. 2. 2015, 13.21

6 let, 7 mesecev

Izognite se slabemu internetu v hotelih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Obljubam o delovanju interneta v hotelih velikokrat ni mogoče verjeti. Pravo stanje razkrivajo hotelski gosti sami na veselje vseh, ki ne želimo obviseti v komunikacijsko opešanem hotelu.

Danes si težko zamislimo zasebno ali poslovno potovanje, na katerem bi si lahko privoščili ali želeli privoščiti popoln odklop od elektronske pošte in drugih dobrot interneta. Zahvaljujoč Evrotarifi, ki je poenotila in predvsem oklestila cene mobilnega gostovanja v drugih državah članicah Evropske unije, običajna vsakodnevna raba v preostalih 27 državah članicah Evropske unije ni več hujši finančni zalogaj.

A kaj, če je podatkovnega prometa na poti več ali če nas pot ponese nekam drugam kot v območje Evrotarife? Že v Švici, San Marinu ali Andori so cene mobilnega gostovanja večinoma primerljive z gostovanjem v neki srednjeafriški državi. Med obljubami in realnostjo je pogosto velik prepad Takrat seveda upamo, da bodo obljube o hitrem in brezplačnem brezžičnem (WiFi) dostopu v izbrani namestitvi držale – pravzaprav velikokrat svojo izbiro namestitve celo usmerjamo glede na dostopnost internetne povezave.

Toda ob prihodu v hotel se velikokrat izkaže, da povezljivost ni niti blizu oglaševane. Z namenom preprečevanja razočaranj in frustracij je nastalo spletno mesto Hotel WiFi Test, ki zbira in nazorno prikazuje podatke o tem, kako po raznih hotelih zares delujejo te povezave. Kajti kakšna je korist od nekega brezplačnega "WiFija", če ta ne deluje hitro in zanesljivo ter ne upravičuje siceršnje cene namestitve.

Več meritev, bolj zanesljivo bo Podatke o hitrosti in odzivnosti hotelskih omrežij ruski avtor zbira kar od hotelskih gostov, zato vsakogar prosijo, da ob prihodu v neki hotel opravi preizkus delovanja hotelskega brezžičnega omrežja na njihovi spletni strani ali prek njihove aplikacije za operacijski sistem iOS. Več ko bo meritev, bolj uporabna in zanesljiva bo podatkovna zbirka, ki že zdaj šteje hotele in namestitve v štiri tisoč mestih po vsem svetu.

Ideja sicer ni nova, storitev SpeedSpot nemškega avtorja deluje skoraj dve leti dlje in ima svojo aplikacijo tudi za Android, a v njihovi zbirki podatkov manjka ključen podatek: ali hotel dodatno zaračunava za dostop do svojega brezžičnega omrežja. Plačati za en dan dostopa do slabega hotelskega interneta trikrat več, kot je doma cena neomejenega hitrega mesečnega dostopa, gotovo ni vabljiva možnost, ampak nekaj, kar bi marsikdo od nas rad vedel, še preden rezervira prenočišče.

Ne spreglejte