Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 1. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

4

Natisni članek

digizgodbe rak dojke rak crowdfunding

Četrtek, 5. 1. 2017, 4.06

6 let, 7 mesecev

"V bolnišnici so me odpisali in me poslali domov umret"

Internet ji je pomagal preživeti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

4

Potem ko je britansko zdravstvo obupalo nad 49-letno Claire Cunningham, ki se bojuje z agresivno obliko raka, in jo iz bolnišnice poslalo domov z napovedjo, da bo živela le še nekaj tednov, je za pomoč zaprosila svetovni splet. Na portalu Go Fund Me, ki je namenjen zbiranju sredstev za raznotere namene, so ji uporabniki spleta darovali dovolj denarja za začetek zdravljenja v Nemčiji. 

Claire Cunningham | Foto: gofundme.com | Foto: Claire Cunningham | Foto: gofundme.com

Britanka Claire Cunningham se je z rakom začela bojevati leta 2008. Premagala ga je, a se je vrnil leta 2012. Premagala ga je še enkrat, bolezen se je vrnila novembra 2015. Do septembra lani se ji je bolezen razširila po limfnih žlezah, v kosti, pljuča, lobanjo in hrbtenico. 

Novembra 2016 je pristala v bolnišnici St. James v mestu Leeds, a so zdravniki tam nad njo kmalu obupali, saj je bila po njihovem mnenju bolezen prehuda. Namesto da bi jo poskusili zdraviti, so jo poslali v domačo oskrbo, da bi umrla v svoji, ne bolnišnični postelji, piše britanski medij Mirror

Claire je želela premestitev v bolnišnico v nemškem kraju Hallwang, kjer bi ji lahko omogočili zdravljenje z imunoterapijo. To je metoda zdravljenja raka, ki spodbudi telesni imunski sistem, da bolj intenzivno napade rakaste celice. 

"Zdravniki v Veliki Britaniji so me odpisali. Povedali so mi, da bi bilo zdravljenje z imunoterapijo zaman, ker sem bila že tako ali tako preveč bolna. Strinjali so se, da sem dosegla konec poti, da zame ne morejo več storiti nič," je Claire Cunningham povedala za britanski Mirror. | Foto: Nigel Bennett/Mirror | Foto: "Zdravniki v Veliki Britaniji so me odpisali. Povedali so mi, da bi bilo zdravljenje z imunoterapijo zaman, ker sem bila že tako ali tako preveč bolna. Strinjali so se, da sem dosegla konec poti, da zame ne morejo več storiti nič," je Claire Cunningham povedala za britanski Mirror. | Foto: Nigel Bennett/Mirror

Težava je bila, da se je Claire stanje sredi novembra 2016 drastično poslabšalo, ker je rak napadel njeno hrbtenjačo. Posledica so bile izjemno hude bolečine in odpoved temeljnih telesnih funkcij. Claire ni mogla hoditi ali jesti. V Hallwang bi morala oditi nemudoma.

Če ne bi bilo 142 dobrotnikov, ki so na spletu darovali za Claire, bi umrla

Jayne in Adam, zaposlena v Clairinem podjetju in njena najboljša prijatelja, sta na spletni strani Go Fund Me zato začela kampanjo zbiranja sredstev za Claire.

Kampanja "Claire is conquering cancer" (Claire premaguje raka) na spletni strani gofundme.com. | Foto: Kampanja "Claire is conquering cancer" (Claire premaguje raka) na spletni strani gofundme.com.

Z zbranim denarjem, do zdaj je 142 oseb darovalo več kot 15 tisoč evrov, so plačali prevoz Claire v Hallwang s helikopterjem nujne medicinske pomoči in začetek zdravljenja z imunoterapijo. Preostanek cene zdravljenja, ki bo stalo okrog 130 tisoč evrov, bo nato pokrila prodaja deleža Clairinega podjetja. 

Claire, ki je bila že na smrtni postelji, je v bolnišnico v Hallwangu prispela 22. novembra lani. Deset dni po začetku zdravljenja z imunoterapijo, ki je bilo uspešno, se je Claire postavila na noge in že hodi s pomočjo opornice.

Mirror še poroča, da rakavih celic v njeni hrbtenjači ni več, a da bolezen še ni popolnoma izginila. | Foto: gofundme.com | Foto: Mirror še poroča, da rakavih celic v njeni hrbtenjači ni več, a da bolezen še ni popolnoma izginila. | Foto: gofundme.com

Ne spreglejte