Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
13. 6. 2013,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

internet splet

Četrtek, 13. 6. 2013, 10.16

8 let

Internet je treba čim hitreje pohitriti

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob pričakovani eksplozivni rasti prometa prek interneta bo treba čim prej zagotoviti ustrezno infrastrukturo, ki bo z višjimi hitrostmi prenosa podatkov kos tem zahtevam in pričakovanjem.

V prihodnjih petih letih se bo po nekaterih napovedih količina podatkov, ki se pretaka po internetu, potrojila – zato hitrosti prenosa, ki se nam danes zdijo še zadostne, že v kratkem najbrž ne bodo več zadoščale. Temu primerna pa mora biti pripravljena oprema tako pri ponudnikih dostopa kot tudi pri končnih uporabnikih.

Obljubljajo, da se pri prenosih ne bo zatikalo Ameriški proizvajalec telekomunikacijske infrastrukture je v ta namen predstavil novo tehnologijo jedrnih usmerjevalnikov (core routers) CRS-X. Ta bo omogočala hitrosti do 400 gigabitov na sekundo po vsakem modulu, posamezni jedrni usmerjevalnik bo lahko sprejel 16 modulov. Še bistveno višje hitrosti, do enega petabita (tisoč terabitov ali 1 x 1015 bitov) v sekundi, je mogoče doseči s postavitvijo več jedrnih usmerjevalnikov v tandem.

Omenjene vrednosti predstavljajo dvakrat višje vrednosti podatkovnega prenosa od trenutno najhitrejše opreme, Cisco pa zatrjuje, da bo ena sama omara CRS-X, torej s skupno zmogljivostjo 6,4 terabita v sekundi, lahko zagotavljala istočasno dostavo pretočnega videa visoke ločljivosti (HD) vsakem prebivalcu New Yorka.

Na najbolj prometnih informacijskih križiščih Jedrni usmerjevalniki so pomemben del omrežne infrastrukture. Najdemo jih na najbolj prometnih vozliščih najbolj prometno obremenjenih informacijskih avtocest, ki posredujejo promet do najbolj obiskanih spletnih mest in nazaj do uporabnika. Takšnih usmerjevalnikov je po vsem svetu nekaj deset tisoč, svetovni trg pa obvladujeta predvsem dva proizvajalca: Cisco in Juniper Networks.

Novi jedrni usmerjevalniki s tehnologijo CRS-X bodo potencialnim kupcem na voljo predvidoma proti koncu leta.

Ne spreglejte