Matic Tomšič

Četrtek,
9. 4. 2015,
14.59

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 9. 4. 2015, 14.59

6 let, 10 mesecev

Bi ameriške oblasti lahko preprečile 11. september?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA je izbruhnila nova prisluškovalna afera. Agencija za boj proti drogam DEA naj bi med letoma 1992 in 2013 spremljala vse ameriške telefonske klice v tujino. So vedeli tudi za teroristične napade?

Ameriška zvezna agencija za boj proti drogam DEA naj bi od leta 1992 pa vse do leta 2013 prisluškovala praktično vsem klicem iz ZDA v tujino in v obratni smeri. V tem času je agencija zbrala podatke o več milijardah telefonskih komunikacij, ki so potekale med osebami v Združenih državah Amerike in več kot stotih državah sveta, piše USA Today. Med njimi naj bi bile praktično vse države, povezane z mednarodnim trgovanjem z mamili, kar pomeni večino Srednje in Južne Amerike, večji del Evrope in Bližnji vzhod. DEA je, kot je sporočilo pravosodno ministrstvo ZDA, telefonske klice spremljala zaradi lova na mamilarske kartele.

Vprašanje življenja ali smrti Agencijo DEA zdaj toži mednarodna človekoljubna organizacija Human Rights Watch (HRW). Kot so zapisali v tožbi, vloženi na zveznem sodišču v Kaliforniji, Human Rights Watch komunicira z osebami, za katere je zavarovanje identitete mnogokrat vprašanje življenja ali smrti, je organizacija sporočila na uradni spletni strani. DEA naj bi tako izvedela občutljive informacije HRW, ki ne bi smele nikdar doseči nobene od svetovnih vlad.

Po Snowdnu: "Če bi za klici vohunili že prej, bi lahko preprečili 11. september" Z zgornjo izjavo je šokantno razkritje Edwarda Snowdna, da je obveščevalna agencija NSA vohunila za elektronskimi komunikacijami, leta 2013 poskusila ublažiti najstarejša senatorka ZDA Dianne Feinstein. Kakšen bo argument političnega vrha ZDA zdaj, ko je črno na belem, da se vladno prisluškovanje klicem iz tujine v ZDA in v obratni smeri izvaja že od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja?

Kot poroča portal Techdirt, je malo verjetno, da DEA ni odkrila vsaj enega od klicev, ki so si jih v mesecih pred terorističnimi napadi 11. septembra 2001, v katerih sta padla nebotičnika Svetovnega trgovinskega centra, z Al Kaido izmenjali Mohamed Atta in preostali ugrabitelji potniških letal. Obstajali naj bi tudi dokazi, da je obveščevalna agencija NSA kljub zanikanju za program DEA ne le vedela, temveč ga tudi pomagala izvajati. Teorija zarote?