Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Apple iPhone zdravje

Torek, 18. 3. 2014, 10.21

8 let

Applov vstop na področje zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po uspešnem redefiniranju načina potrošnje glasbe, sporočanja in uporabe pametnega telefona na splošno, se Apple z iPhonom še bolj približuje uporabniku. Vstopa v zdravstveni segment.

Največ do zdaj Uporaba različnih dodatkov v obliki senzorjev, aplikacij ali obojega kot podaljška za pametne telefone v kontekstu športa ni nič novega. Apple in Nike sta napovedala trend nosljivih in merljivih tehnologij, preden se je iPhone sploh pojavil. Vmes so na trg vstopili številni konkurenti z napravami, ki merijo vse od spalnega ritma do porabljenih kalorij. Apple naj bi šel v naslednji različici programske opreme iOS 8 korak dlje in predstavil Healthbook, celovit nabor aplikacij, nekakšno osebno zdravstveno armaturo.

Diagnostika Pred časom je v javnost pricurljala vest, da so pri Applu vložili patent za nov tip slušalk, z vgrajenim senzorjem, ki bo zmožen opravljati številne meritve, vezane na naše ključne biološke indikatorje. Skozi kombinacijo tega senzorja in programske opreme bo izbrana iNaprava zmožna zbrati najbolj obsežno količino podatkov do zdaj. Ti segajo od običajnih podatkov o srčnem utripu, porabi kalorij in spalnemu ritmu, do bolj eksotičnih (in zelo osebnih) informacij o zasičenosti kisika, dihalnem ritmu, stopnji sladkorja v krvi, hidraciji in drugo. Poenostavljeno – obsežna medicinska diagnostika na konici prstov.

Potencial Kdorkoli je bil kdaj v bolnišnici, se spomni kopice postopkov, povezanih z diagnostiko, ki se – tudi v letu 2014 – še vedno konča s kopico papirjev, izpiskov, slik – v osnovi s kopico analogno predstavljenih podatkov. V tem kontekstu ima napovedana programska oprema izjemen potencial, ne le da uporabnikom olajša vsakdan, temveč da redefinira nekatere (zastarele) postopke v medicini. Ob tem ne gre prezreti potenciala, da postane pametni telefon stalno prisotni inštruktor fitnesa, medicinska sestra in prehrambni svetovalec.

Apple lot dobrodelna ustanova? A največje, pravzaprav edino pomembno vprašanje je, kaj se bo zgodilo s temi podatki. Jih bo Apple masovno zbiral in tržil zavarovalnicam, ki bodo bolj rizičnim strankam lahko zaračunale višje premije? Bodo kupci podatkov trgovci s športno opremo, ki bodo bolj aktivnim uporabnikom servirali več oglasnih sporočil in vabljivih ponudb za novo opremo? Težko je namreč verjeti, da je tržno naravnano podjetje tako altruistično, da bo – pogosto plačljivo – diagnostiko uporabnikom omogočilo samo zato, da jim poenostavi življenje in pomaga pri izboljšanju življenjskega sloga.

Kaj sledi? Kljub priročnosti in vabljivosti prihajajoče programske opreme, da se bo vsak uporabnik na nek način kvantificiral, to ne bodo rešitve, ki bi lahko nadomestile certificirane in medicinsko usposobljene ljudi. Diagnostični podatki niso zgolj številke, temveč tudi njihova interpretacija. Zadnjo bo za identifikacijo trendov najbrž s superračunalniki izvajal Apple, zato previdnost pri uporabi ne bo odveč.

Viri: The Verge, 9to5Mac, Wall Street Journal

Ne spreglejte