David Kos

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
16.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 16.46

8 let, 5 mesecev

Zaradi celjskih goljufov je ostala brez stanovanja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Upokojena prebivalka hrvaškega Karlovca bo zaradi 18 tisoč hrvaških kun posojila (2.500 evrov), ki ga je najela v zloglasni posojilnici celjskih goljufov, ostala brez stanovanja.

Čeprav je hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) po dveletni preiskavi vložil obtožnico proti Slovencu Marku Romaniću in njegovim 18 sodelavcem, ki naj bi z oderuškimi posojili v štirih letih ogoljufali več kot 660 Hrvatov, je občinsko sodišče v Karlovcu pred dnevi odločilo njim v prid, poroča hrvaški Jutarnji list.

Karlovški sodnik namreč v primerjavi z Uskokom v primeru upokojenke Vesne Midžić ni ugotovil nepravilnosti pri veliki prevari, ki si jo je domislil slovenski magister ekonomije Romanić. Ta je sicer skupaj z Danijelom Kociprom in Alekom Gradišnikom pobegnil v ZDA. Kociper je v ZDA bolj znan kot Daniel Cool Star, Gradišnik pa se raje kot na svoje staro ime odziva na Alex Loxley.

Zaradi finančne stiske ni imela druge izbire Midžićeva je v eni izmed posojilnic celjskih goljufov najela 44 tisoč hrvaških kun posojila (5.700 evrov), a je dobila izplačanih zgolj 18 tisoč hrvaških kun (2.500 evrov). Preostali znesek naj bi šel za provizijo ter administrativne stroške. Večino tega zneska je Midžićeva v dveh letih vrnila, preostanka pa zaradi zaprtja poslovalnic, potem ko je primer pod drobnogled vzel Uskok, ni mogla. Ker so ji začeli po telefonu groziti izterjevalci, bo morala prevarana lastnica stanovanje, v katerem je preživela 35 let, zapustiti. Čeprav je zamenjala telefonsko številko, ji izterjevalci prek sosedov sporočajo, da stanovanje ni več v njeni lasti, in ji grozijo z izselitvijo.

Karlovška upokojenka se je za najem odločila zaradi finančne stiske, v kateri se je znašla njena družina. Mož je doživel možgansko kap, ostal nepokreten, pred časom je umrl, otroka pa sta bila brezposelna. Vsi so se preživljali s 1.900 hrvaškimi kunami (250 evri) na mesec, dolgovi pa so se kopičili.

Zaradi nekaj sto evrov ob stanovanje, vredno 50 tisoč evrov Ker je bila za najem bančnega posojila plačilno nesposobna, se je obrnila na posojilnico v Karlovcu, kjer so jo napotili v svojo podružnico na Reki. Tam jo je sprejel tetovirani Gustavo Antonio Aguierre iz ZDA. Čeprav je slutila težave, zaradi pomanjkanja denarja ni imela druge izbire kot najem oderuškega posojila. Drobnega tiska ni prebrala, so pa pogodbo overili pri notarju. Mesečne obroke, ti so znašali 1.030 hrvaških kun (135 evrov), je do zaprtja verige poslovalnic redno plačevala, preostalo ji je še nekaj obrokov. Ko ni več vedela, kako in komu naj vrne posojilo, se je pri njej oglasil moški, s telefonom je fotografiral stanovanje, čez 15 dni pa je bilo 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje že pod hipoteko. Njegova vrednost je ocenjena na 50 tisoč evrov.

Sodnik kljub njenim pojasnilom o nenavadnih metodah mafijskega združenja in 47,5-odstotni obrestni meri ni presodil v njeno korist. Prav tako sodnik ni želel upoštevati težkega gmotnega položaja Midžićeve, ki jo je prisilil v najem posojila. Nasprotno, sodnik je celo presodil, da najem posojila ni bil nujen, saj sta moževa invalidnina in njena pokojnina povsem zadoščali za normalno življenje. Po njegovih besedah je Midžićeva posojilo verjetno najela zaradi boljšega standarda svojih dveh brezposelnih otrok z nerednimi prihodki. Zaradi težkega gmotnega stanja jo je na koncu oprostil plačila sodnih stroškov v vrednosti 7.870 hrvaških kun (1.026 evrov), 50 tisoč evrov vredno stanovanje pa bo dobilo novega lastnika.

Celjski goljufi po trditvah Uskoka zaslužili 12 milijonov evrov Uskok je med raziskavo ugotovil, da si je hudodelska združba s Slovencem na čelu prisvojila več kot 660 nepremičnin in pri tem zaslužila najmanj 91 milijonov hrvaških kun (12 milijonov evrov).