Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2011,
10.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

rop policija kriminal

Torek, 30. 8. 2011, 10.03

7 let, 12 mesecev

Zakaj tako pozna objava fotografij roparjev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ljubljanska policija je pred dnevi po skoraj treh mesecih objavila fotografije osumljencev, ki so oropali poslovalnico Raiffeisen banke na Linhartovi cesti v Ljubljani. Zakaj tega ni storila že prej?

"Kriminalistično-taktično je smiselna hitra objava fotografij, ker imajo očividci še svež spomin. Po treh mesecih pozabijo na podrobnosti dogajanja. Običajno je, da se fotografije objavijo čim prej, saj se lahko na primer kdo spomni, da je ropar parkiral avto poleg vozila očividca. Ne vem, zakaj je policija toliko časa čakala z objavo," je za SiOL povedal nekdanji direktor kriminalistične policije, zdaj predavatelj na fakulteti za varnostne vede Anton Dvoršek.

Kriminalci prodajajo informacije policiji Ugiba, da so bile morda fotografije slabše kakovosti in so jim morali obdelati. Po njegovem mnenju je verjetnost, da bodo storilce s tako pozno objavo fotografij odkrili, manjša. Ni pa tega mogoče izključiti, zlasti če bi dobili informacije iz kriminalnega podzemlja. "Kriminalci si med seboj konkurirajo in so včasih pripravljeni policiji prodati koristne informacije." Dvoršek pravi, da policija takšne informacije plača, če se izkažejo za resnične. Dodaja, da so to lahko najkakovostnejši podatki pri preiskavi kriminalnih dejanj.

Neuspešna delitev plena in gledanje čez prste Motiv kriminalcev je lahko v tem, da so bili prevarani pri delitvi plena, da ostanejo brez denarja ali pa si s tem "izboljšujejo" svoj položaj pri policiji. "Temu viru podatkov se nobene policija ne more odpovedati, sploh pri večjih kaznivih dejanjih." Dvoršek še pojasnjuje, da kriminalci informacije prodajajo tudi zato, da bi odvrnili pozornost od sebe. "Gre za neprestan boj, kdo bo koga prelisičil, kriminalci policijo ali obratno. To je stvar policijske taktike. Seveda to ne pomeni, da lahko kriminalcem odpustijo večja kazniva dejanja," dodaja nekdanji prvi kriminalist.

Policija se sklicuje na operativno-taktične razloge Z ljubljanske policije so nam v pojasnilo nenavadno pozne objave fotografij poslali skopo sporočilo: "Policija iz operativno-taktičnih razlogov ni posredovala fotografij javnosti prej. Policija je (in bo tudi v nadaljevanju) intenzivno izvajala ukrepe predkazenskega postopka ter v tem času pridobivala obremenilne dokaze zoper storilce. Kljub vsem aktivnostim in zavarovanim dokazom identiteta storilcev še ni ugotovljena. To je bil tudi razlog za objavo fotografij in poziv javnosti."

Ne spreglejte