Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
16.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 16.55

8 let

Začelo se je sojenje Eleni Pečarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Ljubljani se je začelo sojenje Eleni Pečarič zaradi kaznivega dejanja žaljive obdolžitve.

Toži jo predsednik Zveze paraplegikov Slovenije Ivan Peršak in zveza sama, zaradi neresničnih navedb o spornih investicijah Fundacije za financiranje invalidskih organizacij (Fiho). Pečaričeva trdi, da so te navedbe resnične in podkrepljene z dokumenti. Pečaričeva naj bi po mnenju pooblaščenke tožnikov Varje Holec na več naslovov pristojnih organov poslala pobudo za ugotavljanje odgovornosti članov komisije za razdeljevanje sredstev invalidskim organizacijam. Na spletni strani handyworld pa je objavila anonimno pismo, v katerem je poudarila, da ni znano, kam Fiho namenja določena sredstva in kaj počne z določenimi nepremičninami. S tem je škodovala časti Peršaka in dobremu imenu zveze, je še poudarila pooblaščenka tožnikov.

"Trditve v pobudi so resnične in ne žaljive"

Pečaričeva je v svojem zagovoru povedala, "da so trditve v pobudi resnične in ne žaljive". Pobudo pa je sprožila zato, da bi javnost izvedela, kaj se dogaja s sredstvi Fiha. Poleg tega je poudarila, da so vse trditve plod javno pridobljenih listin. O anonimnem pismu pa je Pečaričeva povedala, da je kot administratorka tega spletnega portala objavila to pismo zato, da bi se odprla razprava na temo hendikepiranih. Poleg tega bi se zveza lahko na to pismo tudi odzvala. Pečaričeva je dodala, da je po prejetju dopisa odvetniške pisarne zasebnih tožnikov sporno pismo umaknila.

Zloraba položaja članov sveta Fiha? V sklopu pobude je obdolženka tudi opozorila, da se je zvezi paraplegikov doslej dodeljevalo posebna sredstva, ker naj ne bi mogla uporabljati počitniškega objekta v Pineti na Hrvaškem, saj jo je leta 1993 zasedla hrvaška vojska. Leto kasneje so, kot pravi Pečaričeva, objekt vrnili zvezi. Zato je po njenem mnenju neupravičena in neutemeljena potreba po dodelitvi javnih sredstev za izgradnjo luksuznega letovišča v Pacugu. S tem pa je utemeljen sum, da je prišlo pri odločanju Fiha do očitne prevlade zasebnih interesov nad javnim interesom, s tem pa tudi do eventualne zlorabe položaja članov sveta Fiha.

Pečaričeva bo do naslednje obravnave, ki bo 29. februarja, morala sodišču poslati vse pridobljene dokumente, ki dokazujejo njene navedbe. Zveza pa bo morala predložiti njen ustanovitveni statut ter dokazne listine o lastništvu Pinete.

Ne spreglejte