Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
16.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SKB rop sojenje

Torek, 18. 3. 2014, 16.20

7 let, 12 mesecev

Storilcem se pri ropu SKB ni mudilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sodna izvedenca sta pojasnila, da so na predmetih, najdenih na kraju dogodka, našli sledi obdolženega Vidmarja.

Na sojenju Sašu Nosetu in Dejanu Vidmarju, osumljenima ropa banke SKB, je zaslišani kriminalist Peter Sajovic pojasnil, da se mu je ob opazovanju kraja dogodka zdelo, kot da se storilcem ni mudilo in so bili prepričani o svojem početju. Sodna izvedenca sta pojasnila, da so na predmetih, najdenih na kraju dogodka, našli sledi obdolženega Vidmarja.

Kot je pojasnil Sajovic, se mu je ob opazovanju kraja zdelo nenavadno, kako sta bila oba varnostnika Nose in Draženko D. onesposobljena ter zunaj varnostne sobe, kjer bi lahko eden poklical na pomoč. Ta prostor je bil namreč po njegovem mnenju dobro zavarovan, zato bi bilo vanj zelo težko vdreti. Poleg tega se je ob opazovanju Draženka D., ki ni med osumljenimi, vprašal, kako to, da je bil kljub bolezni na delovnem mestu. Na kraju ropa našli Vidmarjeve biološke sledi Vodja oddelka za biološke preiskave v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju Katja Drobnič je pred sodnim senatom poudarila, da so ob analizi na ventilu jeklenke in koščku rokavice iz lateksa, ki so ju našli na kraju ropa, biološke sledi obdolženega Vidmarja. Na ventilu so poleg njegovih našli sledi še ene osebe, na rokavici pa biološke sledi še dveh neznanih oseb. Kot je dodala, večinska sled pripada Vidmarju.

Ob tem je Drobničeva pojasnila, da ni mogoče, da bi se v postopku analize DNK zgodila kontaminacija. Pri analizi je namreč upoštevala najstrožja merila, da bi izključila vse dvome. Prikazali tudi povezavo med Cvijanovičem in Nosetom Zaslišani tehnični izvedenec forenzičnega laboratorija Matej Trapečar je analiziral prsne odtise na vrečki oranžne barve, prav tako najdene na kraju ropa. Iz njegovega mnenja je razvidno, da so na njej našli prstne odtise Vidmarja, in sicer sledi kazalca leve roke.

Zaslišani policist Borut Vozel pa je med pričanjem pojasnil, da je pri obravnavi drugega dogodka, in sicer pretepa v ljubljanskem lokalu Tramontana, pridobil dve telefonski številki tretjega osumljenega roparja SKB Radomirja Cvijanoviča. Z ene od teh številk pa je Cvijanovič po besedah tožilke Blanke Žgajnar komuniciral z obdolženim Nosetom, kar domnevno dokazuje, da sta se pred ropom poznala. Na to je opozoril tudi kriminalist Marjan Jerot na enem od januarskih zaslišanj. Od ropa mineva že deveto leto Rop SKB banke se je zgodil v noči na 1. november 2005. Roparji so v banko prišli nekaj pred 23. uro, onesposobili varnostnika, prinesli orodje za vlamljanje in vlomili v 428 sefov. Osumljeni Dejan Vidmar naj bi pri ropu neposredno sodeloval, osumljeni Sašo Nose pa naj bi varoval sefe.

Ne spreglejte