Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
8.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kazen rop ugrabitev

Torek, 31. 5. 2011, 8.46

8 let

Štiri leta zapora za ugrabitev in rop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na štiri leta in dva meseca enotne zaporne kazni je bil včeraj obsojen 22-letni Ljubljančan Rok Vrenjak, obtožen ropa in ugrabitve. Sodba še ni pravnomočna.

Vrenjak, ki je bil kljub svojim rosnim letom v preteklosti že petkrat pravnomočno obsojen, naj bi z neznanim storilcem 16. decembra lani v Domžalah pod pretvezo, da bodo pokadili džojnt, v avto povabil Danijela G. iz Miklavža pri Ormožu, nato pa naj bi ga odpeljala v klet enega od domžalskih stanovanjskih blokov, ga pretepla, mu ukradla telefon in denarnico ter zagrozila s smrtjo, če zanju ne bo kradel. Naslednji dan okoli 9. ure zjutraj sta se menda vrnila in odpeljala do Ljubljanske ceste v Domžalah, kjer sta parkirala in naročila, v katero trgovino naj gre po bel ženski plašč in ga ukrade. Kot še piše v obtožbi, ki temelji na izpovedi oškodovanca v preiskavi, je Danijel ubogal, nato pa izkoristil nepozornost ugrabiteljev in pobegnil na policijsko postajo ob trgovini ter ju prijavil. Če bi kaznivo dejanje storil, bi ga priznal Vrenjak, ki se je v preiskavi branil z molkom, ker je bil, kot pravi, pod vplivom heroina, je na sodišču obtožbe zanikal in dejal, da se je kritičnega dne z Aleksandrom R. odpeljal v Ormož k oškodovancu z namenom, da bi se ga zadeli s heroinom. Vendar jim projekt ni uspel, menda zaradi preslabe kakovosti prepovedane snovi, zato so se vsi trije odpeljali nazaj v Domžale, kjer se jim je pridružilo še Vrenjakovo dekle. V Ljubljani so nato nabavili pet gramov in jih zlorabili v Domžalah. Ker oškodovanec ni imel kje prespati, Vrenjak pravi, da mu je svetoval, naj prespi v kleti stanovanjskega bloka, nato pa so se razšli. "Sem nedolžen in brez veze zaprt. Če bi to storil, bi priznal," trdi obdolženi.

Bajsi ga je zaprl v klet

Vrenjakovemu zagovoru bolj ali manj skladno, pa vendar z nekaterimi očitnimi razhajanji sta sledila njegovo dekle Natalija B. in po mnenju senata "izrazito neverodostojna priča" Aleksander R., ki se je nenadoma pojavil pred razpravno dvorano, potem ko mu je sodišče na domač naslov brez uspeha poslalo že kar nekaj vabil, iskali pa so ga tudi policisti, saj bi moral na prestajanje zaporne kazni v neki drugi zadevi.

Včeraj je Aleksander R. ves nervozen povedal povsem drugo zgodbo kot v preiskavi, kjer je zvalil krivdo na Vrenjaka, ko je med drugim dejal, da mu je Bajsi po telefonu sporočil, da je Danijela zaprl v klet, ker naj bi mu bil dolžan nekaj denarja in da bo moral naslednjega dne zanj po opravkih. Na vprašanje, zakaj je preiskovalcem govoril drugače, je Aleksander R. dejal, da je bil takrat pod vplivom mamil. Ko so ga vprašali, na katerih, je odgovoril, da "na vseh".

Obdolženi, njegovo dekle in Aleksander R. so na primer izpovedovali, da je bil oškodovanec v obdobju, ko so se razšli, v zelo slabem stanju. "Ne vem, kaj se mu je zgodilo. Je pa res, da je bil takrat ves 'fertik'. Poleg heroina je vzel tudi dormicum," je Vrenjak razlagal med sojenjem, Aleksander R. pa je dodal, da se mu je oškodovanec takrat zdel kot rastlina. O oškodovancu je Aleksander R. povedal še, da je "že pet let na heroinu in zato poškodovan v glavi", pozna ga pa ga iz časov, ko sta pred leti v Celju skupaj prestajala zaporno kazen.

Med zaslišanjem policista mu je zavrela kri

Policist, ki je na postaji obravnaval oškodovanca, je na drugi strani povedal, da je dogodek podrobno opisoval, po njegovi oceni "priseben" in precej prestrašen, medtem pa je Vrenjaku zavrela kri in sodnik ga je moral, ne prvič, poslati iz razpravne dvorane, da se je nekoliko ohladil.

Policist je še povedal, da Vrenjaka pozna iz nekaterih postopkov kršitve javnega reda in miru ter da se je fant vedno vedel "zelo arogantno in nasilno".

Oškodovanec je sicer na sodišču med zaslišanjem dejal, da obdolženi pri ugrabitvah in ropu sploh ni sodeloval – po mnenju sodišča zato, ker se je Vrenjaka bal, saj je v preiskavi omenjal njegovo ime in ga tudi prepoznal na fotografijah.

Kazni na spodnji meji Za ugrabitev so Vrenjaka obsodili na dve leti in pol, za rop pa še na dodatno leto in pol zaporne kazni (novi kazenski zakonik za obe kaznivi dejanji predvideva od enega do desetih let zapora). Ob tem mu je bila preklicana še sveža pogojna obsodba, pravnomočna aprila lani, oškodovancu pa bo moral tudi vrniti 350 evrov. Pripor so Vrenjaku podaljšali do pravnomočnosti sodbe, stroški postopka pa bodo bremenili proračun.

Ne spreglejte